motu

Artikkelstart

Motu er den opprinnelige befolkningen i området hvor Port Moresby, Papua Ny-Guineas hovedstad siden 1946, ligger. Motu-landsbyen Hanuabada («den store landsbyen») er fortsatt en egen del av hovedstaden. Språket er austronesisk.

Den tradisjonelle boformen for motuene er pælehus i tidevannsområdet med fiske og jordbruk som hovednæringer. Spesielt er motuene kjent for sine oversjøiske kanoekspedisjoner (hiri) for å skaffe seg prydgjenstander og andre varer i bytte mot blant annet keramikk.

Motuene spilte en særdeles aktiv rolle i de politiske prosessene fram mot Papua Ny-Guineas selvstendighet i 1975. På grunn av beliggenheten nær Australia, ble den britiske koloniadminstrasjonen over Papua etablert her i 1884. Da var allerede misjonærer på plass og ga blant annet engelskundervisning. Administrasjonen sendte mange motuer ut som politifolk i landdistriktene, og et forenklet «politi-motu» ble raskt det papuanske lingua franca. Motu (også kjent som hiri motu) er fortsatt et av tre offisielle språk i Papua Ny-Guinea.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg