Faktaboks

Paul Signac
Uttale
sinjˈak
Født
11. november 1863, Paris, Frankrike
Død
15. august 1935, Paris, Frankrike
Portrett av Félix Fénéon
Paul Signac, Portrett av Félix Fénéon, 1890.

Paul Signac var en fransk maler. Han var den ledende pointillist ved siden av Georges Seurat og var en av grunnleggerne av Salon des Indépendants i Paris i 1884. Signac påbegynte egentlig en utdannelse innen arkitektur, men bestemte seg allerede som 18-åring for å satse på en karriere som maler. Hans tidlige arbeider var influert av Claude Monet, og han stilte ut sammen med impresjonistene ved flere anledninger.

Fra 1886 utviklet hans kunst seg i tilknytning til Seurats fargeteorier. Han satte fargene klare og rene ved siden av hverandre uten å blande strøkene, og i komposisjonen tilstrebet han en dekorativ, men fast struktur. Impresjonismens tilsynelatende tilfeldige avskjæring og formoppfatning ble satt til side til fordel for en strengt teoretisk behandling av form og farge.

Signac var seiler og spesialiserte seg særlig på kystlandskaper som motiv. Flere av hans mest kjente bilder skildret Middelhavets havner og båter badet i sollys, men han malte tidvis også bylandskaper og interiørbilder.

Paul Signac støttet både anarkistiske og kommunistiske retninger, og en del forskere har påpekt forbindelser mellom hans politiske engasjement og hans kunstneriske idéer. Han skrev også teoretiske tekster, blant annet De Delacroix au néo-impressionisme (1899), som var et slags manifest for pointillismen. Som president for Salon des Indépendants fra 1908 var Signac svært støttende overfor nye revolusjonære retninger og bidro til at fauvismen og kubismen fikk gjennomslagskraft.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Paul Signac

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg