PUMA - sportstøyprodusent

PUMA er et tysk varemerke og sportsutstyrprodusent. Firmaet har i mer enn 70 år vært en av verdens ledende produsenter av sportssko.

Faktaboks

også kjent som:

PUMA AG Rudolf Dassler Sport

PUMA har egne butikker i storbyer over hele verden. I 2018 omsatte selskapet for rundt 45 milliarder norske kroner, og hadde om lag 14 700 ansatte. Siden 2013 er den tidligere norske fotballspilleren Bjørn Gulden administrerende direktør.

Historie

PUMA har sin opprinnelse i firmaet Gebrüder Dassler Schuhfabrik, som ble etablert i 1924 av brødrene Adolf og Rudolf Dassler i den bayerske byen Herzogenaurach. Målet var å tilby atleter optimalt skotøy. Deres sko ble brukt av Lina Radke da hun vant OL-gull i Amsterdam i 1928 og Jesse Owens fire historiske gullmedaljer under OL i Berlin i 1936.

Etter en uoverensstemmelse skilte brødrene lag i 1948. Det samme året etablerte Rudolf Dassler (1898–1974) «PUMA Schuhfabrik Rudolf Dassler». Broren Adolf «Adi» Dassler etablerte «Adi Dassler adidas Sportschuhfabrik» i 1949, bedre kjent som adidas.

I 1952 lanserte PUMA fotballskoen Super Atom, som var den første fotballskoen med løse dobber. Året etterpå fulgte de opp med klassikeren PUMA Brasil. I 1954 tok Heinz Fütterer verdensrekord på 100 meter i Yokohama, Japan, med PUMA's nye løpesko. De følgende årene utviklet PUMA den karakteristiske logoen forestillende en puma (1957) og de tre «fartsstripene» (1958).

I forkant av sommer-OL i Mexico i 1968 utviklet PUMA en ny løpesko –PUMA Sacramento – med 4 mm korte pigger. De ga løpene en sterk fordel ved at de ga et meget godt grep til underlaget. Flere verdensrekord ble satt med de nye skoene. PUMA Sacramento viste seg å være farlige og ble forbudt, samtidig ble verdensrekordene slettet.

I 1986 ble PUMA aksjeselskap, og fra 1990-årene har firmaet hatt stort salg av moteriktige og sportslige fritidsklær og såkalte retrosko i samarbeid med motehus og designere. I 2001 overtok PUMA svenske Tretorn, som blant annet produserer støvler, sportssko, tennisballer.

Kjente idrettsutøvere og artister

I løpet av 1960-årene og utover knyttet PUMA en rekke kjente idrettsutøvere til eget varemerke. Blant fotballspillere kan nevnes Pelé og Diego Maradona. I 2000-årene var den jamaicanske friidrettsutøveren Usain Bolt firmaets fremste stjerne. Bolt brukte PUMA-sko da han satte verdensrekord på både 100 og 200 meter under VM i friidrett i Berlin i 2009. I 2015 ble den amerikanske artisten Rihanna PUMAs internasjonale ambassadør for kvinnelig trening.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg