Logoen til Open House Oslo
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Oslo Åpne Hus (Open House Oslo) er en politisk uavhengig, frivillig, ideell organisasjon, stiftet i 2014.

Organisasjonens formål er å vise fram fremragende arkitektur i Oslo og Akershus, som vanligvis er utilgjengelig for publikum. Objektene omfatter både byggverk, interiører, hager, parker, uterom og også arkitektkontorer. Arrangementet finner sted en helg hver høst og er gratis for de besøkende. I 2023 ble arrangementet avholdt for niende gang og samlet 15200 besøkende, fordelt på 87 visningssteder. I toppåret 2015 var det hele 165 visningssteder med 42000 besøkende.

OÅH inngår i den internasjonale nettverksorganisasjonen Open House Worldwide som har mer enn 50 medlemsbyer (2022). Gjennom deltakelse i OHW forplikter arrangørene seg til å formidle arkitektoniske opplevelser og forståelse for samfunnsverdien av arkitektonisk kvalitet og design. Fra 2022 ble Open House Bergen etablert og inngikk i nettverket.

Oslo Åpne Hus ble gjennomført for første gang i Norge i 2003 av Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) ved president Gudmund Stokke og med Karin Magnussen som prosjektleder. NAL drev prosjektet alene de første årene, men etter hvert kom også Oslo Arkitektforening og interiør- og landskapsarkitektenes foreninger med. Fra 2008 var Statsbygg medarrangør.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg