Orson Scott Card

Faktaboks

Orson Scott Card
Uttale
ka:d
Født
24. august 1951
Av .
Lisens: Gnu FDL

Artikkelstart

Orson Scott Card er en amerikansk forfatter som har skrevet en lang rekke science fiction-romaner og -noveller, flere av dem prisbelønte og oversatt til en rekke språk.

Mest kjent er romanen Ender's Game (1985, norsk oversettelse Enders spill fra 1999), om en begavet gutt som presses gjennom en militær utdannelse for å redde Jorden fra invaderende skapninger fra verdensrommet. Både denne romanen og oppfølgeren Speaker for the Dead (1986) ble belønnet med begge de høyt ansette science fiction-prisene Hugo og Nebula. Card har senere skrevet flere oppfølgere i denne serien.

Blant hans andre bøker kan særlig nevnes serien om The Tales of Alvin Maker, som foregår i en tenkt, magisk fortid i USAs tidlige historie. Den foreløpig siste boken i denne serien er The Crystal City (2003). Romanen Pastwatch (1996) bør også nevnes, den alternerer mellom fortellingen om Kristoffer Columbus og en fremtid der man har tekniske muligheter til å observere fortiden direkte.

Card har også skrevet om det å skrive, og ble i 1991 belønnet med nok en Hugo-pris for How to Write Science Fiction and Fantasy.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg