Faktaboks

Orla Lehmann

Peter Martin Orla Lehmann

Født
19. mai 1810
Død
13. september 1870
Orla Lehmann
Av /Det Kongelige Bibliotek.

Orla Lehmann var en dansk jurist og politiker; høyesterettsadvokat fra 1844. Fra slutten av 1830-årene en av lederne blant de liberale akademikerne, og var den første som utformet de nasjonalliberale ideene med kravet om en fri forfatning, Eider som Danmarks grense i sør og Nordens enhet.

Som medlem av «Marsministeriet» i 1848 deltok Lehmann aktivt i utarbeidelsen av det nye grunnlovsforslaget som ble til Junigrundloven i 1849. Fra 1851 til 1853 var han medlem av Folketinget, og fra 1854 medlem av Landstinget, der han i de nærmeste årene var en av de ledende. I perioden 1861–1863 var Lehmann med i Carl Christian Halls regjering som innenriksminister.

Utkastet til Novemberforfatningen av 1863 var Lehmanns verk, og han var en av de ivrigste talsmenn for en nærmere allianse med Sverige og Norge. Da denne politiske kursen ikke kunne gjennomføres, gikk han av. Etter denne tiden var det slutt med Lehmanns innflytelse i dansk politikk.

I sin bok Norge og Nordmændene. Rejseerindringer fra 1836 og 1865 gir han uttrykk for en meget norskvennlig innstilling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg