OL'aNO er en slovakisk politisk gruppe opprettet i 2011. OL'aNO avviser å kalle seg parti og er en løst sammensatt forening av enkeltpersoner. Gruppa fungerer likevel som et parti og omtales som det i den slovakiske offentligheten.

Faktaboks

Også kjent som

«Vanlige folk og uavhengige personligheter», Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Kortformen er «Vanlige folk».

OL'aNO har preg av å være et protestalternativ og har en sammensatt profil av liberalisme og kristeligdemokrati. Populisme og antikorrupsjon preger språkbruken.

Ved valget i 2012 stilte OL'aNO lister sammen med to andre, små konservative partier og fikk 8,6 prosent av stemmene. Valget i 2016 ga OL'aNO 11 prosent i et valgforbud med det lille konservative og EU-skeptiske partiet Nova.

Partiet er opprettet og ledes av forretningsmannen Igor Matovič.

OL'aNO fikk ved valgene til Europaparlamentet både i 2014 og 2019 innvalgt ett medlem og inngår i Gruppen av europeiske konservative og reformister. Etter å ha ligget rundt ti prosent ved valgene til nasjonalforsamlingen Nasjonalrådet i 2012 og 2016, ble OL'aNO største parti ved valget i 2020 med 25 prosent av stemmene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg