OK-jolle
OK-jollen seiles av én person. I begynnelsen var masten lagd av tre, deretter av aluminium, men senere konkurransebåter har nå mast av karbonfiber, som gjør at kraften i seilet utnyttes bedre.

OK-jolle er en seilbåt konstruert i 1956 av dansken Knud Olsen. Det er en éntype seiljolle med senkekjøl som seiles av én person.

Jollen er 4,00 meter lang, 1,42 meter bred og veier 72 kilo. Opprinnelig ble skrogene bygd i finér, men er senere produsert i glassfiber.

OK-jollen har ett storseil på 8,95 m2 som er rigget på en ustaget mast. Masten var til å begynne med var bygd i tre, men er senere blitt produsert i aluminium og deretter i karbonfiber.

OK-jollen ble opprinnelig konstruert som en rekrutteringsbåt til den olympiske Finnjollen. I 1963 ble den etablert som egen internasjonal klasse av World Sailing, en status klassen fortsatt har. Første verdensmesterskap i klassen ble avholdt i 1963. Ingen norske seilere har noen gang vunnet VM-medaljer i klassen.

Norske mestre

Det ble avholdt norgesmesterskap i OK-jolle fra 1970 til 1978.

År Norgesmester Klubb
1970 Ole Borge jr. Kongelig Norsk Seilforening
1971 Johan G. Mejlænder Kongelig Norsk Seilforening
1972 Håvard Hervik Larvik Seilforening
1973 Håvard Hervik Larvik Seilforening
1974 Arne Geir Jensen Larvik Seilforening
1975 Øyvind Sundby Sarpsborg Seilforening
1976 Håvard Hervik Larvik Seilforening
1977 Håvard Hervik Larvik Seilforening
1978 Jan Bøe-Hansen Stavanger Seilforening

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

OK-jolle

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg