Nydalens Compagnie. En del av de gamle spinneribygningene ved Akerselva.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Væveri A, oppført 1864.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Nedre spinderi, 1876, fra 1921 veveri.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gamle farveri, oppført 1867, t.v. Til høyre ses Nye farveri, oppført 1926.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Nydalens Compagnie var en norsk tekstilfabrikk. Bedriften ble etablert i 1845 ved Akerselva som Nydalens Bomuldsspinderi på initiativ av Adam Severin Hiorth. Spinneriet var i drift fra 1847. Fra 1867 var det aksjeselskap under navnet Nydalens Compagnie.

Under ledelse av Otto Adolf Gjerdrum og Peter Petersen ble bedriften bygd opp til en komplett bomullsvarefabrikk med egne kraftanlegg. Anleggets arkitekt i perioden 1845–1867 var ingeniør Oluf Nicolai Roll, en pioner innen norsk fabrikkarkitektur. Fra 1890-årene og frem til andre verdenskrig var Nydalens Compagnie landets største tekstilbedrift med opptil 1100 ansatte. Bedriften ble børsnotert i 1942. I 1950-årene ble tekstilvirksomheten nedtrappet og innstilte helt i 1963.

Fra tekstilfabrikk til eiendomsselskap

Nydalens Compagnie var deretter et rent eiendomsselskap som forvaltet bygningsmassen, og de gamle spinneribygningene er fremdeles bevart. I 1996 ble området (Nydalen Park) solgt til eiendomsselskapet Avantor. Nydalens Compagnie hadde tidligere (1992) blitt sammensluttet med Investa Eiendom med hovedkontor i Bergen. Det fusjonerte selskapet beholdt navnet Nydalens Compagnie og var landets største eiendomsselskap.

Etter økonomiske vanskeligheter i morselskapet Investa ble Nydalens Compagnie i 1993 overtatt av rederiet Anders Wilhelmsen & Co. og hovedkontoret flyttet tilbake til Oslo. I 1998 ble Nydalens Compagnie sammenslått med eiendomsselskapet Linstow (eid av Sparebanken NOR) til Linstow ASA, som i 1999 ble tatt av børs og deretter er heleid av Anders Wilhelmsen & Co.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Grieg, Sigurd (1948–1950). Norsk tekstil 1–2, Tanum

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg