Faktaboks

Nuri Bilge Ceylan
Født
26. januar 1959, Istanbul

Nuri Bilge Ceylan.

.
Lisens: fri

Nuri Bilge Ceylan er en tyrkisk filmregissør og manusforfatter. Han har i løpet av kort tid gjort seg sterkt gjeldende internasjonalt med sine dramaer fra det moderne Tyrkia. Til de fleste filmene har han skrevet manuset sjøl eller sammen med sin kone, Ebru Ceylan. Begge inntar ofte skuespillerroller i filmene.

Han er utdannet ingeniør fra Boğaziçi-universitetet og har filmutdanning fra Mimar Sinan-universitetet, som begge ligger i Istanbul. Ceylan regidebuterte i 1997 med Kasaba, om oppvekst i en tyrkisk småby. Han vant den europeiske filmprisen med sin andre film, Mayıs sıkıntısı (Maiskyer, 1999), en metafilm der han analyserer virkningene av en filminnspilling i et lite lokalsamfunn. Ceylan fikk på nytt den europeiske filmprisen for Uzak (Avstand, 2002).

İ klimler (Stemninger, 2006) vant kritikerprisen ved filmfestivalen i Cannes. For Üç maymun (Tre aper, 2008) fikk Ceylan prisen for beste regi, og med Kış Uykusu (Vinterdvale, 2014) gikk han helt til topps i Cannes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg