Nina Lykke

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Nina Lykke er en norsk forfatter. Hun er mest kjent for sin satiriske fremstilling av den vestlige øvre middelklassen i to prisbelønte romaner, Nei og atter nei (2016) og Full spredning (2019). For den siste ble hun tildelt Brageprisen. Den er også blitt en salgssuksess i Norge, Sverige og Tyskland.

Middelklassesatire

Nina Lykke skriver underholdende mørk satire og treffer et sted midt mellom utleverende humor og triviell tragedie. Mens man morer seg kostelig over de privilegertes bortskjemte ulykkesfølelse, opplever man plutselig å sette latteren ubehagelig i halsen fordi den treffer skånselløst. Stilistisk er Lykkes prosa enkel og elegant, medrivende og spenstig. Det er de plutselige innslagene av dypere alvor som kan gjøre opplevelsen av fornøyelig lesning til nærgående og tankevekkende ubehag.

Debut

Lykke debuterte i 2010 med novellesamlingen Orgien, og andre fortellinger. Allerede med romanen Oppløsningstendenser (2013) ble Lykke lagt merke til av kritikerne.

Gjennombrudd

Nei og atter nei ble Nina Lykkes litterære gjennombrudd i Norge.

Lykkes gjennombrudd kom med romanen Nei og atter nei (2016), et misantropisk familiedrama. Vi møter Ingrid og Jan samt deres to voksne sønner som ikke helt tar poenget med å bli voksne, i hvert fall ikke selvstendige. Ingrid er lærer, men har ikke lenger overskudd. De unge tåler ikke å få en femmer når deres selvbilde sier seks. Det gjør det for de fleste. «I dette velfødde og fredelige landet» trenger folk noe å streve med, lyder det. «Vi er blitt så rike og mette», at vi tar oss råd til «tull og vås», som vi bruker vårt alvor på. For Jan er det litt annerledes. Han er blitt forfremmet – og forelsket i Hanne. Kjernefamilien er på vei til oppløsning, men selv den personlige ulykke får et banalt skjær – inntil forfatteren strammer til og mobiliserer tidløse temaer som kjærlighet og frihet.

Full spredning

I Full spredning. En legeroman (2019) møter vi fastlegen Elin som flytter ut av sitt ekteskap og inn på legekontoret, der det absurde samlivet med Tore utspiller seg. Tore er et plastskjellett som rett som det er kommer med ubehagelige sannheter om Elins liv og livsvalg. Hun tar imot sine bortskjemte pasienter med velbegrunnet forakt, som også langt på vei omfatter henne selv. Det som har skjedd i den nyrike skandinaviske verden, er «full spredning» av overfødd velstand, selvgodhet, grådighet og dårskap. Enkelt sagt er Full spredning en roman om utroskap og skilsmisse. Samtidig er det en samfunnskritisk fortelling om den øvre middelklassens dekadanse i den moderne vestlige verden.

Priser

Utgivelser

  • Orgien, og andre fortellinger, noveller, 2010
  • Oppløsningstendenser, roman, 2013
  • Nei og atter nei, roman, 2016
  • Full spredning. En legeroman, roman, 2019

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg