Nina Lykke
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Bokomslaget til Nei og atter nei
Nei og atter nei ble Nina Lykkes litterære gjennombrudd i Norge.

Nina Lykke er en norsk forfatter. Hun er mest kjent for sin satiriske fremstilling av den vestlige øvre middelklassen i to prisbelønte romaner, Nei og atter nei (2016) og Full spredning (2019). For sistnevnte ble hun tildelt Brageprisen, og boken ble oversatt til atten språk.

Bakgrunn

Nina Lykke er utdannet grafisk designer fra Den Grafiske Højskole i København. Hun bor i Oslo.

Forfatterskap

Nina Lykke skriver skarp satire og treffer et sted midt mellom utleverende humor og triviell tragedie. Mens man morer seg kostelig over de privilegertes bortskjemte ulykkesfølelse, opplever man plutselig å sette latteren ubehagelig i halsen fordi den treffer skånselløst. Stilistisk er Lykkes prosa enkel og elegant, med plutselige innslag av dypere alvor som kan gjøre opplevelsen av fornøyelig lesning til nærgående og tankevekkende ubehag.

Lykke debuterte i 2010 med novellesamlingen Orgien, og andre fortellinger. Allerede med romanen Oppløsningstendenser (2013) ble hun lagt merke til av kritikerne, og romanen ble kortlistet til P2-lytternes romanpris.

Lykkes gjennombrudd kom med romanen Nei og atter nei (2016), som er et misantropisk familiedrama. Vi møter Ingrid og Jan samt deres to voksne sønner som ikke helt tar poenget med å bli voksne. Ingrid er lærer, men har ikke lenger overskudd. De unge tåler ikke å få en femmer når deres selvbilde sier seks. «I dette velfødde og fredelige landet» trenger folk noe å streve med, lyder det. «Vi er blitt så rike og mette», at vi tar oss råd til «tull og vås», som vi bruker vårt alvor på. For Jan er det litt annerledes. Han er blitt forfremmet og forelsket i Hanne. Kjernefamilien er på vei til oppløsning, men selv den personlige ulykke får et banalt skjær – inntil forfatteren strammer til og mobiliserer tidløse temaer som kjærlighet og frihet. I 2012 vant romanen Ungdommens kritikerpris.

I Full spredning. En legeroman (2019) møter vi fastlegen Elin som flytter ut av sitt ekteskap og inn på legekontoret, der det absurde samlivet med Tore utspiller seg. Tore er et plastskjelett som kommer med ubehagelige sannheter om Elins liv og livsvalg. Hun tar imot sine bortskjemte pasienter med velbegrunnet forakt, som også langt på vei omfatter henne selv. Det som har skjedd i den nyrike skandinaviske verden, er «full spredning» av overfødd velstand, selvgodhet, grådighet og dårskap. Enkelt sagt er Full spredning en roman om utroskap og skilsmisse. Samtidig er det en samfunnskritisk fortelling om den øvre middelklassens dekadanse i den moderne vestlige verden. Romanen ble dramatisert og satt opp på Nationaltheateret i 2021.

Romanen Vi er ikke her for å ha det morsomt (2022) er nok en samfunnskritisk fortelling hvor Lykke utvikler sin utforskning av den norske middelklassen med særlig fokus på den såkalte «kulturmannen». Hovedpersonen er forfatter Knut A. Pettersen som fortsatt bare huskes for sin tredje roman, og som nå er blitt uthengt for å ha begått overgrep mot en yngre kvinnelig forfatterkollega. Lykke harselerer både med kulturarbeidere og den norske kulturoffentligheten, samtidig som hun også makter å rette en satirisk pekefinger mot den såkalte «virkelighetslitteraturen».

Priser

  • 2019: Brageprisen
  • 2017: Ungdommens kritikerpris
  • 2014: Bokhandelens forfatterstipend

Utgivelser

  • Orgien, og andre fortellinger (noveller, Forlaget Oktober, 2010)
  • Oppløsningstendenser (roman, Forlaget Oktober, 2013)
  • Nei og atter nei (roman, Forlaget Oktober, 2016)
  • Full spredning. En legeroman (roman, Forlaget Oktober, 2019)
  • Vi er ikke her for å ha det morsomt (roman, Forlaget Oktober, 2022)

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg