Niki Lauda

Faktaboks

Niki Lauda
født:
22. februar 1949, Wien
død:
20. mai 2019

Niki Lauda var en østerriksk racerkjører. Lauda ble verdensmester i Formel 1 i 1975 (Ferrari), 1977 (Ferrari) og 1984 (McLaren-Porsche).

Biografi

Lauda hadde problemer med å finansiere sin lideskap for motorsport, til tross for at han var født inn i en rik familie. Lauda kjøpte ved hjelp av banklån seg plass i både March og BRM-teamene. I BRM, til tross for at teamet hadde sett bedre tider, fant Lauda en smule suksess.

Teamkamerat Clay Regazzoni ble hentet tilbake til Ferrari for 1974-sesongen, og da Regazzoni snakket pent om Lauda for Enzo Ferrari, ble også Lauda med til Ferrari. Lauda viste seg å være den sterkeste Ferrari-føreren, og da Mauro Forghieri (kontruktør) hadde finpusset konseptet med boxermotor og tverrstående girkasse (Ferrari 313T), var Lauda og Ferrari nærmest uslåelige i 1975.

Sesongen 1976 forsatte som 1975, men det hele endret seg brått på Nürburgring under Tysklands Grand Prix, da Lauda nesten omkom i en stygg krasj og brann. Lauda gjorde utrolig raskt comeback, men tapte likevel VM-tittelen til James Hunt. Niki Lauda trosset alle kritikere og vant VM-tittelen tilbake i 1977.

Etter et brukbart år for Brabham i 1978, men et svært skuffende 1979, avsluttet Lauda sin F1-karriere. Ron Dennis i McLaren lokket Lauda tilbake igjen i 1982, og med Porsche-motor i hekken, vant Lauda igjen tittelen, et halvt poeng foran Alain Prost.

Etter endt F1-karriere (1985) satset Lauda stort på luftfart, og har vært eier av flere egne flyselskap – Lauda Air og Niki. Lauda har også senere vært involvert i F1-teamene til Ferrari, Jaguar og Mercedes, i tillegg til at han vært F1-kommentator for både TV og aviser.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg