James Hunt

Faktaboks

James Hunt
James Simon Wallis Hunt
Født
29. august 1947, Belmont
Død
15. juni 1993

Artikkelstart

James Hunt var en engelsk racerkjører. Han vant VM-tittelen i formel 1 i 1976 (McLaren-Ford), etter en fantastisk duell med Niki Lauda (Ferrari).

Han debuterte i formel 1 hos Hesketh-teamet i en March-Ford i 1973, og tok en 2. plass i USAs Grand Prix. Hesketh konstruerte egne biler fra 1974-sesongen og Hunt tok teamets/merkets eneste seier i Nederlands GP i 1975. Han ble plukket opp av McLaren til å erstatte Emerson Fittipald, og etter en laber start resultatmessig, tok det seg kraftig opp mot slutten av sesongen. Etter at Niki Lauda nesten hadde omkommet i Tysklands Grand Prix på Nürburgring, var kombinasjonen Hunt/McLaren vanskelig å slå. På klissvåt bane i Japan trakk Niki Lauda seg fra løpet, og James Hunt tok de nødvendige fire pongene for å bli verdensmester.

En problematisk ny McLaren sørget for at Hunt ikke nådde høyere en en 4. plass i VM i 1977 (3 seire). Dessverre ble nedturen i 1978 veldig bratt. Mclaren var treg til å konstruere en bil med «ground-effect», og ble utkonkurrert. Hunt var involvert i ulykken som kostet Ronnie Peterson livet på Monza-banen i 1978, og mistet det meste av motivasjonen. Etter sju løp for Wolf-teamet i 1979 avsluttet han racingkarrieren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg