Niels Diffrient

Faktaboks

Niels Diffrient
Uttale
dˈifriənt
Født
6. september 1928, Star, Mississippi, USA
Død
8. juni 2013, Ridgefield, USA

Artikkelstart

Niels Diffrient var en amerikansk industridesigner. Hans design tok utgangspunkt i hvordan vi mennesker lever og beveger oss i forhold til omgivelsene.

Design

Diffrient arbeidet i over 25 år som partner i designfirmaet Henry Dreyfuss Associates. Firmaet er kjent for sin ergonomiske tilnærmingsmåte til designoppgaver.

Flyinteriørdesign

I 1960- og 1970-årene designet Diffrient sammen med Walter Dorwin Teague interiører til flyene Boeing 707, 727, 747, 767, samt Douglas DC 10.

Medisinske instrumenter og ergonomi

Selv om Diffrient har arbeidet med varierte designoppdrag som for eksempel medisinske instrumenter og apparater, er hans hovedområde blitt sitteergonomi. I 1970- og 1980-årene utviklet han en rekke kontormøbler blant annet for det amerikanske firmaet Knoll og andre produsenter. Den viktigste fornyelse er at hovedvekten er lagt på stolenes funksjonelle komfort. Blant hans best kjente stoler er kontorstolen Helena og Jefferson executive chair, begge fra 1980-årene.

Humanscale

Diffrient er medforfatter til det omfattende plansjeverket Humanscale 1–9 (1974–1981). Det er en samling kroppsmål av menn, kvinner, barn, funksjonshemmede og eldre, i ulike kroppsstørrelser og stillinger, som har fått en vid utbredelse blant designere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Diffrient, Niels (mfl.) (1982). Humanscale 7/8/9, MIT Press.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg