Faktaboks

Henry Dreyfuss
Uttale
drˈaifəs
Født
2. mars 1904, New York, USA
Død
5. oktober 1972, South Pasadena, USA
20th Century Limited streamliner
Hurtigtoget 20th Century Limited streamliner designet av en 32 år gammel Henry Dreyfuss, på vei ut av Chicago på en prøvetur i 1938.

Henry Dreyfuss var en amerikansk industridesigner. Han formga alt fra hverdagsgjenstander til tog. Fellesnevneren for hans design var en analytisk tilnærming med vel gjennomtenkte løsninger.

Fra scenografi til industridesign

I likhet med flere av sine kolleger begynte Dreyfuss sin karriere som scenograf, men allerede i 1929 startet han som en av de første et eget industridesignkontor. Hans motto var å arbeide «innenfra og ut» (from the inside out), for å oppnå best mulig samsvar mellom tekniske, funksjonelle og ergonomiske løsninger og produktets estetiske utforming.

Design tilpasset mennesket

Dreyfuss ble særlig kjent for sin innsikt i de ergonomiske sidene ved produkter. Han mente at maskiner blir mest effektive når designeren klarer å tilpasse dem best mulig til mennesker. Ved siden av jordbruksmaskiner, lokomotiver og flyinteriører tegnet han en serie telefoner for Bell Telephones. Den første av disse, produsert i 1937, viser kjennskap til den norske telefonen EB32, tegnet av den norske maleren Jean Heiberg.

I 1959 utgav Dreyfuss The Measure of Man, en bok som hjalp til med å etablere ergonomi som et sentralt verktøy for designere.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Flinchum, Russell (1997). Henry Dreyfuss – Industrial Designer: The Man in the Brown Suite, Rizzoli

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg