Henry Dreyfuss var en amerikansk industridesigner. Han formga alt fra hverdagsgjenstander til tog. Fellesnevneren for hans design var en analytisk tilnærming med vel gjennomtenkte løsninger.

I likhet med flere av sine kolleger begynte Dreyfuss sin karriere som scenograf, men allerede i 1929 startet han som en av de første et eget industridesignkontor. Hans motto var å arbeide «innenfra og ut» (from the inside out), for å oppnå best mulig samsvar mellom tekniske, funksjonelle og ergonomiske løsninger og produktets estetiske utforming.

Dreyfuss ble særlig kjent for sin innsikt i de ergonomiske sidene ved produkter. Han mente at maskiner blir mest effektive når designeren klarer å tilpasse dem best mulig til mennesker. Ved siden av jordbruksmaskiner, lokomotiver og flyinteriører tegnet han en serie telefoner for Bell Telephones. Den første av disse, produsert i 1937, viser kjennskap til den norske telefonen EB32, tegnet av den norske maleren Jean Heiberg.

I 1959 utgav Dreyfuss The Measure of Man, en bok som hjalp til med å etablere ergonomi som et sentralt verktøy for designere.

  • Flinchum, Russell. Henry Dreyfuss – Industrial Designer : The Man in the Brown Suite. Rizzoli. New York, 1997.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.