Faktaboks

Mustafa Abdul Jalil
Født
1952, Bayda
Mustafa Abdul Jalil, 2011
Mustafa Abdul Jalil, 2011
Av /Flickr 𝒲.
Lisens: CC BY 4.0

Mustafa Abdul Jalil er en libysk jurist og politiker, som i perioden mars-oktober 2011 var leder for Det nasjonale overgangsrådet (National Transitional Council, NTC) i Libya.

Jalil er utdannet ved Universitetet i Libya, og har bakgrunn fra påtalemyndighet og som dommer fra 1978. Han ble utnevnt til justisminister i 2007, og søkte avskjed fra denne posten i 2010, men anmodningen ble avvist av statssjef Muammar al-Gaddafi. Ved utbruddet av opprøret mot regimet i februar 2011 ble han sendt til Benghazi for å forhandle med opprørerne, men valgte å slutte seg til dem.

Han gikk av som justisminister 21. februar, for deretter å bli frontfigur for overgangsrådet og som sådan midlertidig statsminister til han fra november ble erstattet av Abdurrahim El Keib. Dette var i tråd med hans uttalte intensjon om å tre tilbake så snart Libya var frigjort fra Gadaffis styre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg