Faktaboks

Mururoa
Uttale
mururˈoa
Prøvespreningene i 1970
Prøvespreningene i 1970
Av .
Mururoa-atollen i 1980
Mururoa-atollen i 1980
Av .

Mururoa er en atoll i Tuamotu-øyene, Fransk Polynesia i Stillehavet. Siden 1960-årene har atollen vært åsted for mer enn 170 underjordiske, kjernefysiske prøvesprengninger i fransk regi, til tross for lokale og internasjonale protester.

Atollen er bygd opp av koraller som hviler på toppen av et undersjøisk fjell, en utdødd vulkankjegle. Geologer er bekymret for at de underjordiske sprengningene kan føre til sprekkdannelser i berggrunnen og dermed utslipp av radioaktivt materiale. Det er rapportert om ødeleggelser i selve atollen og fare for miljømessige skadevirkninger. På grunn av dette ble de kraftigste testene flyttet til Fangataufa-atollen lenger nord.

Høsten 1995 gjennomførte Frankrike de siste underjordiske prøvesprengningene på Mururoa-atollen. Sprengningen skjedde før Frankrike undertegnet en verdensomspennende avtale om stans i prøvesprengninger. Frankrikes handling, på et tidspunkt hvor andre land hadde stoppet sine prøvesprengninger, utløste verdensomspennende protestaksjoner og sterk kritikk av de franske myndighetene. Prøvesprengningsstansen er senere blitt brutt av en rekke land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg