Mururoa

Mururoa-atollen i 1980 av . Falt i det fri (Public domain)
Prøvespreningene i 1970 av . Falt i det fri (Public domain)

Mururoa, atoll i Tuamotu-øyene, Fransk Polynesia, Stillehavet. Siden 1960-årene åsted for mer enn 170 underjordiske kjernefysiske prøvesprengninger i fransk regi, til tross for lokale og internasjonale protester.

Faktaboks

Uttale
mururˈoa

Atollen er bygd opp av koraller, som hviler på toppen av et undersjøisk fjell, en utdødd vulkankjegle. Geologer er bekymret for at de underjordiske sprengningene kan føre til sprekkdannelser i berggrunnen og dermed utslipp av radioaktivt materiale. Det er rapportert om ødeleggelser i selve atollen og fare for miljømessige skadevirkninger. På grunn av dette ble de kraftigste testene flyttet til Fangataufa-atollen lenger nord.

Høsten 1995 gjennomførte Frankrike de siste underjordiske prøvesprengninger i Mururoa-atollen. Sprengningen skjedde før Frankrike undertegnet en verdensomspennende avtale om stans i prøvesprengninger. Frankrikes handling, på et tidspunkt hvor andre land hadde stoppet sin prøvesprenginger, utløste verdensomspennende protestaksjoner og sterk kritikk av de franske myndighetene. Prøvesprengningsstansen er senere blitt brutt av en rekke land.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg