Munsell-systemet er et fargesystem for overflatefarger som ikke er selvlysende. Systemet ble utviklet av den amerikanske maleren Albert Munsell (1858–1918) på begynnelsen av 1900-tallet og blir fortsatt mye brukt, særlig i USA. Det er også blitt inngående undersøkt som referansesystem ved teknisk fargemåling. Munsell-systemet ble lagt til grunn for et fargeatlas, som senere har gjennomgått mindre korreksjoner, i tillegg til at utvalget av fargeprøver er blitt utvidet.

Se for øvrig NCS (Natural Colour System).

Inndeling

I Munsell-systemet har fargen tre koordinater (egenskaper):

  • value (relativ lyshet, valør)
  • hue (fargetone, kulør)
  • chroma (metning)

Koordinatene bestemmes empirisk gjennom visuell sammenligning av fargeprøver under konstante observasjonsbetingelser (dagslys).

Metode

Ut fra et mest mulig rikholdig utvalg av fargeprøver, som også omfatter nøytralt grått, sorterer man ut de fargene som har en bestemt midlere lyshet (value). Fra denne gruppen sorteres så ut de som har én og samme midlere metning (chroma) i forhold til den nøytralgrå prøven.

Ved hjelp av 5 definerte hovedfargetoner deles fargesirkelen inn i 5 fornemmelsesmessig like store trinn. Hovedfargetonene kalles

  • rød (5R)
  • gul (5Y)
  • grønn (5G)
  • blå (5B)
  • purpur (5P)

Deretter halveres fargetrinnene mellom de fem hovedfargetonene tre ganger, slik at man får en fargesirkel bestående av 40 jevnt fordelte fargetoner (hue).

For hver av disse 40 fargetonene bestemmes så en visuell metningsrekke fra grått til maksimal metning (chroma). Metningstrinnene skal fornemmes som like store for all fargetoner. Antallet metningstrinn vil variere fra den ene fargetonen til den andre.

På grunnlag av nøytralgrå prøver fra sort til hvitt bestemmes en likedelt valørskala (lyshetsskala; value), opprinnelig med 10 trinn. For hvert av disse valørtrinnene gjentas så prosedyren for bestemmelse av fargesirkel og metning, og slik dannes Munsell-systemets fargekropp.

Mål for fargeforskjell

Fordi Munsell-systemet bygger på visuelt like store forskjeller med hensyn til fargetone, metning og valør, ligger det nær å anta at størrelsen av forskjellen mellom to gitte farger er bestemt av forskjellen målt i fargetone-, metnings- og valørtrinn. Den første alminnelige fargeforskjellsformelen av denne typen ble utviklet av Dorothy Nickerson (1900–1985) i 1935. Slike formler har praktisk interesse, men anvendeligheten er begrenset, blant annet fordi de refererer til bestemte observasjonsbetingelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg