Faktaboks

Motala
Etymologi

Navnet kan tyde på en gammel kultplass; førsteleddet kan være 'vegemot, vegkryss', sisteleddet al 'helligdom'

Uttale
mˈotala
Motala
Ved Motala munner Göta kanal ut i Vättern.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Motala er en by i Sverige, i Östergötland ved Göta kanal og Motala ströms utløp fra Vättern; 31 300 innbyggere (2020).

Byen

Motala er en utpreget industriby med verkstedindustri (Motala Verkstad grunnlagt 1822), våpenindustri, produksjon av elektriske husholdningsartikler, forbrukerelektronikk med mer.

Motala var kjent som tingsted allerede i middelalderen, men vokste fram som tettsted etter at Motala Verkstad og hovedadministrasjonen for Göta Kanal-selskapet ble lagt hit i 1820-årene. Sør for sentrum ligger Motala radio, en av Sveriges første kringkastingssendere.

Kommunen

Medevi brunn
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Motala kommune har et areal på 988 km2 med 43 700 innbyggere (2022). Kommunen har et kupert, skogkledd morenelandskap med en del myr. Innsjøen Boren ligger sentralt i kommunen.

Nord for byen, ved Vättern, ligger Medevi Brunn, kjent som Sveriges eldste kursted, grunnlagt i 1678. På 1700- og 1800-tallet ble Medevi brunn drevet som et fasjonabelt kursted som i sommermånedene tiltrakk seg Sveriges høyere sosietet. Utover på 1900-tallet gikk aktiviteten tilbake, men helt inn på 1980-tallet hadde stedet tilbud om spa og medisinske bad. I dag rommer de fredede bygningene blant annet museum, hotell og vandrerhjem.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg