Faktaboks

Morten Østergaard

Morten Østergaard Kristensen

Født
17. juni 1976, Århus, Danmark
Morten Østergaard
Foto fra 2015.
Av /News Øresund.
Lisens: CC BY 2.0

Morten Østergaard er en dansk politiker for Radikale Venstre, der han var partileder fra 2014 til 2020.

Morten Østergaard kommer fra Århus og er utdannet i statsvitenskap ved universitetet i hjembyen. Han er medlem av Folketinget siden 2005. Østergaard var statsråd i regjeringen til Helle Thorning-Schmidt i perioden 2011–2015, som utdannings- og forskningsminister i 2011–2014, skatteminister i 2014 og økonomi- og innenriksminister i 2014–2015.

Radikale Venstre gjorde et dårlig valg i 2015, men kom sterkt tilbake i 2019, da partiet doblet mandattallet sitt, mye takket en tydelig profilering med blant annet en mer liberal innvandringspolitikk som hovedsak. Østergaard var arkitekten bak partiets reorientering som førte til at partiet ble støtteparti for den sosialdemokratiske mindretallsregjeringen fra 2019. Han har siden kritisert regjeringen ved flere anledninger.

Østergaard måtte gå av høsten 2020. I forbindelse med en større sak om avsløringer av seksuell trakassering i dansk politikk kom det frem at han ti år tidligere hadde gjort tilnærmelser til en partikollega. Selve saken ble ikke sett på som spesielt alvorlig, men Østergaard viklet seg inn i en serie av fortielser og løgner som til slutt førte til at han måtte gå av. Han ble etterfulgt av Sofie Carsten Nielsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg