Faktaboks

Michael Giacchino
Født
10. oktober 1967, Riverside, New Jersey, USA
Michael Giacchino, 2017
Michael Giacchino, 2017
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 4.0

Michael Giacchino er en filmkomponist fra USA, mest kjent for sin musikk til animerte spillefilmer som De utrolige (The Incredibles, 2004, Rottatouille (Ratatouille, 2007), Se opp (Up, 2009), Innsiden ut (Inside Out, 2015) og TV-seriene Alias (2001–2006) og Lost (2004–2010).

Giacchino studerte filmproduksjon og historie ved School of Visual Arts og musikk ved Juilliard School i New York og University of California, Los Angeles (UCLA). Han begynte sin karriere på midten av 1990-tallet med å komponere musikk til videospill og uavhengige filmer, før han ble engasjert av regissør, produsent og TV-serieskaper Jeffrey Jacob Abrams til å skrive musikken til serien Alias i 2001.

Samarbeidet med Abrams fortsatte på seriesuksessen Lost i 2004, der Giacchino produserte et unikt partitur bestående av fire tromboner, piano, harpe, strykere og «slagverk» blant annet satt sammen av biter fra flyskrog. Musikken til Lost ble belønnet med Emmy for beste filmmusikk og representerte et gjennombrudd for Giacchino som igjen førte til arbeidet med hans første animerte spillefilm, De utrolige (The Incredibles) i 2004. Med dette ble han for første gang nominert til Oscar for beste filmmusikk.

Giacchino og Abrams har arbeidet sammen en rekke ganger både på filmer og TV-serier siden suksessen med Lost. Av de mest kjente titlene kan nevnes Mission Impossible III (2006), Star Trek (2009), Super 8 (2011) og TV-serien Fringe (2008).

Likevel er det for animert spillefilm Giacchino har høstet størst anseelse fra kritikere. I 2008 ble han Oscar-nominert for sin musikk til Rottatouille (Ratatouille), og to år etter vant han både Oscar og Golden Globe for musikken til Se opp (Up).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg