Faktaboks

Etymologi
av. gresk metropolis

Lokomotiv tilhørende Metropolitan Railway, ca. 1890.

.
Lisens: fri

Metropolitan Railway var et engelsk jernbaneselskap som sto for bygging og drift av verdens første undergrunnsbane i London. Selskapet åpnet i 1863.

Den opprinnelige hensikten med en undergrunnsbane i sentrum av London var å binde sammen de mange endestasjonene for jernbaner (London Bridge, Euston, Paddington, King's Cross, Shoreditch, Waterloo og Fenchurch Street), slik at reisende til byen skulle slippe å viderebefordres med hestedrosje.

Den første strekningen ble åpnet 10. januar 1863 mellom Paddington og Farringdon. I løpet av få år ble nettet utvidet til å omfatte forstadsbaner til Londons ytre bydeler i vest og nord, såvel som tidligere uutnyttede landdistrikter lengre ut. Utbyggingen av forstadsbanene avstedkom en rask utvidelse av byens areal, og rådde bot på storbyens stadig mer kritiske trangboddhet ved at fortrinnsvis de bemidlede klassene flyttet ut og ble pendlere.

I 1933 ble The Metropolitan Railway nasjonalisert, og selskapets linjer ble innlemmet i London Underground som Metropolitan Line og District Line.

Som verdens første undergrunnsbane har Metropolitan Railway øvet stor innflytelse på og gitt navn til tilsvarende transportsystemer verden over, som metroen i Paris (Chemin de fer Métropolitain). Metro er med tiden blitt et synonym for undergrunnsbane.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg