Marin Mersenne av Ukjent/New York Public Library. Falt i det fri (Public domain)

Marin Mersenne, fransk matematiker, filosof og teolog. Hans betydning var størst som formidler av korrespondansen mellom tidens mest fremtredende matematikere, særlig er hans brevveksling med Pierre de Fermat av interesse. Han forsvarte Descartes' filosofi mot teologiske angrep. Blant hans mange verker kan nevnes Cogitata physico-mathematica (1644) og Harmonie universelle (1634) om musikkteori.

Som matematiker er Mersenne særlig kjent for sin formodning om at alle tall på formen Mp = 2p–1, der p er primtall (de såkalte Mersenne-tallene) er primtall for p lik 2, 3, 5, 7, 13, 17, 19, 31, 67, 127 og 257, og sammensatte tall for alle andre tall mindre enn 257. Formodningen er senere bevist å være feil (blant annet er M67 sammensatt), men de såkalte Mersenne-primtallene (primtall på denne formen) spiller en viktig rolle innen teorien for perfekte tall. Man kjenner nå (2005) til 42 Mersenne-primtall, og de fleste «største primtall» som er funnet de siste årene, er blant disse. Det hittil største og bekreftede Mersenne-primtall, som ble funnet i februar 2005, er 225964951–1, et tall med 7 816 230 sifre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

31. mars 2016 skrev Svein Johan Knapskog

I artikkelen som kommer opp som respons på søket "mersenne" er skrivemåten for et Mersenne-tall feil (det står 2 ganger P istedet for 2 opphøyd i P). For en som søker en definisjon og ikke går videre til hele artikkelen, kan dette fort føre til misforståelser. Er det mulig å rette opp dette?

mvh,

Svein Johan Knapskog

26. august 2016 svarte Mari Paus

Hei! Takk for kommentaren og beklager sent svar. Den gale skrivemåten kommer av at all tekstformateringen i søkeresultatene blir renset ut for å unngå at lenker, tabeller og annet kommer med i resultatet. Dette er en god løsning for de fleste treffene, men er som du påpeker uheldig her. Vi skal vurdere om vi kan gjøre noe med dette etterhvert. Takk for tipset! Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.