Faktaboks

Marie-Jeanne de Laboras de Riccoboni
Uttale
riccobonˈi
Født
1713
Død
1792

Marie-Jeanne de Laboras de Riccoboni var en fransk forfatter, opprinnelig skuespiller. Hun skrev åtte romaner og oppnådde stor suksess med brevromanene Lettres de Mistriss Fanni Butlerd (1757) og Lettres de Mylady Juliette Catesby (1759).

Romanene er sterkt preget av engelske forbilder; de er ofte moraliserende, men de kan også ha et feministisk preg. «Libertineren» og «forføreren» fremstilles som en kvinneundertrykker som hindrer kvinnen i å utvikle sine evner og muligheter.

Hennes talent som forfatter ble oppdaget da hun i 1750-51 skrev en fortsettelse av Marivaux' uavsluttede roman La Vie de Marianne. Denneble utgitt med Marivaux' tillatelse i 1761.

Madame Riccoboni er også kjent for sin brevveksling med forfatteren Laclos, der hun kritiserer hans store brevroman Les Liaisons dangereuses (1782). Hun øvde betydelig innflytelse på utviklingen av romanen i Frankrike.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg