Faktaboks

Filip 4.

Filip IV, Philip IV, Felipe IV

Filip III av Portugal

Født
8. april 1605, Valladolid, Spania
Død
17. september 1665, Madrid, Spania
Filip 4
Filip 4 malt av Diego Velázquez.
Av .
Philip 4, i brunt og sølv
Philip 4 i brunt og sølv, 1632.

Filip 4. var konge i Spania i årene 1621–1665. Under navnet Filip 3 var han også konge av Portugal fra 1621, men etter opprøret i Portugal i 1640 kun i navnet. Filip var sønn av Filip 3 og tilhørte huset Habsburg. Hans tid på tronen er kjent som en nedgangstid for Spania, tross en kulturell storhetstid.

Filip 4 hadde allsidige kunnskaper og interesser, og han beskyttet kunst og litteratur. Han var blant annet venn med maleren Diego Velázquez. Hans tid på tronen sammenfalt med siglo de oro, gullalderen i spansk kulturliv.

Filip overlot mye av styret til sine yndlinger, først hertugen av Olivares i 1621–1643, etter ham hans nevø Luis Mendez de Haro inntil 1661. Olivares gjorde forsøk på å reformere statsstyret og finansene, men finansene ble ødelagt ved Spanias fulle inntreden i Trettiårskrigen, som da fløt sammen med Åttiårskrigen i Nederlandene. Filip var i de siste to tiårene av sitt liv sterkt påvirket av mystikeren Sor María de Jesús de Agreda som ga ham både åndelige og politiske råd.

Familie

Et vedvarende problem for de spanske habsburgerne var mangelen på arvinger, som ikke ble hjulpet av at de ofte giftet seg med sine søskenbarn og andre nære slektninger fra Østerrike. Filip 4 var den neste siste på tronen, og først i 1661 fikk han en sønn som overlevde til voksen alder, Karl 2. Filips første kone var Isabella av Bourbon, datter av Henrik 4 av Frankrike. Etter hennes død i 1640 giftet han seg i tråd med familietradisjonen med en av de østerrikske habsburgerne, keiser Ferdinand 3s datter, Maria Anna. Hun fødte sønnen Karl 2 i 1661.

Krig

I de 44 årene Filip satt på tronen var det ikke fred i alle hans riker en eneste dag. Spania var allerede del av Trettiårskrigen fra 1618, og krigen mot Nederland ble gjenopptatt i 1621 etter tolv år våpenstillstand. Portugal gjorde opprør i 1640 og utløste en krig som varte resten av Filips liv. Samme år gjorde Catalonia opprør og ble raskt okkupert av Frankrike. Nederlands selvstendighet ble anerkjent ved fredsavtalen som gjorde slutt på Trettiårskrigen i 1648. Fred med Frankrike ble sluttet i 1659, mens det først var etter Filip 4s død at Spania endelig sluttet fred med Portugal og anerkjente landets selvstendighet.

Krigene var kostbare og ødeleggende. De bidro til befolkningsnedgangen og den økonomiske krisen som svekket Spania. Engelskmennene og nederlenderne ødela kolonihandelen, og store landområder gikk tapt ved fredsslutningene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg