Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Vigra

Meteorologisk institutt. fri

Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Tafjord i Møre og Romsdal.

Meteorologisk institutt. fri

Værlaget i fylket er påvirket av havet i nordvest og av høye fjell som skjermer mot øst og sør.

Ved kysten blåser det oftest fra en retning mellom sørøst og sørvest om vinteren. I fjordene er det gjerne «utfallsvind» som styres av terrenget. Om sommeren blåser det oftest fra nordøst ved kysten, særlig typisk i varmeperioder med solgangsvind. I dal- og fjordstrøkene er det i disse situasjonene gjerne nordvestlig vind. Vandrende lavtrykk gir kuling, iblant storm, oftest fra en retning mellom sørvest og nordvest. Hyppigheten av vindstyrke lik eller større enn liten kuling og liten storm er i årsmiddel henholdsvis ca. 15 % og ca. 1 %.

Ved kysten er februar normalt årets kjøligste måned med middelverdier rundt 2 °C. I fjordstrøkene er midlene litt under 0 °C, i indre dalstrøk ned i ca. –5 °C i januar som her er årets kaldeste måned. Laveste målte minimumstemperaturer er ca. –10 °C ved kysten, ca. –20 °C i indre strøk. Mens august er varmeste sommermåned med ca. 14 °C i middeltemperatur ved kysten, er juli med ca. 15 °C varmest i dalstrøkene. Det har vært målt maksimumstemperatur over 25 °C ved kysten, til dels over 30 °C i dal- og fjordstrøkene. Typisk for fylket er fønvind med høye temperaturer når sørøstlige luftstrømmer slår ned fra fjellet; det har vært registrert opptil 19 °C i februar under slike forhold.

Årsnedbøren er 1000–2000 mm. Bare en smal sone langs kysten og langs fylkesgrensen i øst har middelverdier mellom ca. 750 og 1000 mm. Det faller gjennomgående mest nedbør om høsten, ofte som byger i luftstrømmer fra mellom vest og nord. Adveksjonståke (havtåke) forekommer ved kysten, helst i sommerhalvåret, mens det er lite tåke over indre strøk. Årsmiddel er stort sett under 1 %.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.