Lowestoft

Artikkelstart

Lowestoft er en by i Storbritannia, England, i grevskapet Suffolk, der River Waveney munner ut i Nordsjøen, nær Englands østligste punkt Lowestoft Ness og øst for naturreservatet The Broads. Byen hadde 70 945 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Faktaboks

Uttale
lˈouståft

Byen oppsto som en dansk bosetning i vikingtiden, og England vant en sjøseier over nederlenderne ved Lowestoft i 1665. Byen var tidligere kjent for sin fremstilling av lett husholdningsporselen (Lowestoft china) i årene 1757–1802. Etter at jernbanen kom i 1847, vokste byen fort til å bli en badeby og en av Storbritannias viktigste fiskehavner. Det er fortsatt noe industri i Lowestoft, særlig næringsmiddelindustri, mens turisme blir stadig viktigere sammen med detaljhandelen, tjenesteytende næringer, omsorg og utdanning. Greater Gabbard vindpark ligger 23 kilometer utenfor kysten og åpnet i 2008.

Lowestoft museum har en omfattende samling Lowestoftporselen, ved havnen kan fiskeflåtens siste tråler besøkes og East Anglia Transport Museum har en fin samling busser, trikker og trolleybusser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg