Faktaboks

Lowestoft
Uttale
lˈouståft

Lowestoft er en by i Storbritannia, England, i grevskapet Suffolk, der River Waveney munner ut i Nordsjøen, nær Englands østligste punkt Lowestoft Ness og øst for naturreservatet The Broads. Byen hadde 70 945 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Byen oppsto som en dansk bosetning i vikingtiden, og England vant en sjøseier over nederlenderne ved Lowestoft i 1665. Byen var tidligere kjent for sin fremstilling av lett husholdningsporselen (Lowestoft china) i årene 1757–1802. Etter at jernbanen kom i 1847, vokste byen fort til å bli en badeby og en av Storbritannias viktigste fiskehavner. Det er fortsatt noe industri i Lowestoft, særlig næringsmiddelindustri, mens turisme blir stadig viktigere sammen med detaljhandelen, tjenesteytende næringer, omsorg og utdanning. Greater Gabbard vindpark ligger 23 kilometer utenfor kysten og åpnet i 2008.

Lowestoft museum har en omfattende samling Lowestoftporselen, ved havnen kan fiskeflåtens siste tråler besøkes og East Anglia Transport Museum har en fin samling busser, trikker og trolleybusser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg