Faktaboks

Lina Wertmüller

Arcangela Felice Assunta Wertmüller von Elgg Spanol von Braueich

Født
14. august 1928, Roma
Død
9. desember 2021, Roma
Lina Wertmüller fotografert i 2020.
.
Lisens: CC BY SA 4.0

Lina Wertmüller var en italiensk filmregissør og manusforfatter, og første kvinne som ble nominert til Oscar-prisen for beste regi.

Wertmüller hadde tidligere arbeidet med teater og var assistent for Federico Fellini, blant annet på 8 1/2 (1963). Det samme året debuterte hun som filmregissør, med I basilischi (1963). Wertmüller fikk oppmerksomhet med Mimì metallurgico ferito nell'onore (1972; Gullpalmen-nominasjon), en film om den lille manns kamp mot systemet. Dette var et tema hun utviklet videre i Film d'amore e d'anarchia (1973; Gullpalmen-nominasjon).

Skuespilleren Giancarlo Giannini spilte i mange av filmene hennes, også i den burleske og kontroversielle kultfilmen Pasqualino Settebellezze (Syv skjønnheter, 1975). Den har handling lagt til andre verdenskrig og en konsentrasjonsleir. For denne ble Wertmüller nominert til Oscar i to kategorier: beste regi og beste originalmanus.

Hun er også kjent for In una notte di chiaro di luna (1989; Gulløven-nominasjon), et drama om aids med Rutger Hauer og Nastassja Kinski.

I 2019 ble Lina Wertmüller tildelt en ærespris fra Oscar-akademiet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg