Otto e mezzo er en italiensk spillefilm fra 1963 i regi av Federico Fellini (1920-1993), etter manus av Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli og Brunello Rondi.

Faktaboks

Også kjent som
8 1/2

Filmen omhandler regissøren Guido Anselmi (Marcello Mastroianni), som lider av idétørke fordi han ikke klarer å lage den filmen han ønsker. På grunn av presset og frustrasjonen kastes han stadig tilbake til barndomsminner, mareritt og drømmer. Filmen kan ses på som selvrefleksiv, da den tematiserer en kunstners kamp, i den prosessen det er å til stadighet komme opp med en ny, banebrytende idé til et kunstverk. Filmen kan likeledes sies å dreie seg om å finne ekte, personlig glede i en fragmentert verden, og beskriver, slik som flere andre filmer fra denne perioden, en følelse av fremmedgjøring i det moderne samfunnet.

I likhet med flere av Fellinis filmer er 8 1/2 selvbiografisk. Tittelen kan henspille på at dette er hans åttende film, medregnet en episode (en halv). Det er Fellinis egne skoledager som kommer som flashbacks gjennom filmen. Foruten det selvbiografiske er temaer som kan gjenfinnes i flere av Fellinis øvrige filmer sirkuset, musikkhallene, den øde veien og strandlinjen. Dette kan ses i lys av uttalelser av Fellini om at hele hans filmatiske prosjekt egentlig er den samme filmen.

Medvirkende

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg