Laurids Clausen Scavenius var en dansk-norsk geistlig. Fra 1605 var han biskop i Stavanger.

Scavenius utgav den såkalte «Grågåsen», en jordebok over kirkegodset i Stavanger bispedømme, som er et verdifullt historisk kildeskrift. Han lot også utarbeide et kart over sitt embetsdistrikt (Scavenius-kartet). Dette kartet er av stor kartografisk interesse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

19. februar skrev Vibeke Roggen

Laurids Clausen Scavenius er plassert under kategorien "historikere". Jeg finner ikke at det er korrekt, selv om han er opphavsmann til jordeboken Grågås. Istedenfor stikkordene Historie > historievitenskap > historikere burde Scavenius stå under kategorien kirkelig embetsmann, om den finnes. Han var biskop, kartograf, forfatter og – ser det ut til (kf. min artikkel i Norsk Biografisk Leksikon) kryptokatolikk.

21. februar svarte Ida Scott

Hei Vibeke,
Takk for innspill og gode poenger. Enkelte biografier er vanskelige å kategorisere. Vi har dessverre ikke en kategori for kirkelige embetsmenn etter reformasjonen. Et alternativ er å flytte Scavenius til en generell historiekategori, f.eks Norges historie 1300-1660. Her ligger biografiene til flere biskoper og andre kirkelige embetsmenn fra tidlig moderne norsk historie.

Vennlig hilsen
Ida Scott, redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.