Laurids Clausen Scavenius

Faktaboks

Laurids Clausen Scavenius
Schaboe eller Scabo
Uttale
scavˈenius
Født
1562, København
Død
1. desember 1626, Stavanger

Artikkelstart

Laurids Clausen Scavenius var en dansk-norsk geistlig. Fra 1605 var han biskop i Stavanger.

Scavenius utgav den såkalte «Grågåsen», en jordebok over kirkegodset i Stavanger bispedømme, som er et verdifullt historisk kildeskrift. Han lot også utarbeide et kart over sitt embetsdistrikt (Scavenius-kartet). Dette kartet er av stor kartografisk interesse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Vibeke Roggen

Laurids Clausen Scavenius er plassert under kategorien "historikere". Jeg finner ikke at det er korrekt, selv om han er opphavsmann til jordeboken Grågås. Istedenfor stikkordene Historie > historievitenskap > historikere burde Scavenius stå under kategorien kirkelig embetsmann, om den finnes. Han var biskop, kartograf, forfatter og – ser det ut til (kf. min artikkel i Norsk Biografisk Leksikon) kryptokatolikk.

svarte Ida Scott

Hei Vibeke, Takk for innspill og gode poenger. Enkelte biografier er vanskelige å kategorisere. Vi har dessverre ikke en kategori for kirkelige embetsmenn etter reformasjonen. Et alternativ er å flytte Scavenius til en generell historiekategori, f.eks Norges historie 1300-1660. Her ligger biografiene til flere biskoper og andre kirkelige embetsmenn fra tidlig moderne norsk historie. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg