Småhusbebyggelsen på Langestrand ligger i hellingen mellom Raet og Larviksfjorden. Treschow-Fritzøes bygninger i forgrunnen.

.
Lisens: fri

Langestrand er en bydel i Larvik, vest for Farriselva. Langestrand har overveiende eldre trehusbebyggelse. Her ligger administrasjonen for Treschow-Fritzøe og Larvik Museum.

Langestrand kirke er en åttekantet trekirke med frittstående klokketårn, bygd 1818, arkitekt Hans Christian Lind. Øvre del av bebyggelsen ligger i raets sørhelling, nedre del på strandavsetninger og Farriselvas delta. Langestrand har barneskole.

Historikk

Langestrand er nært knyttet til framveksten av industrivirksomhet langs Farriselva: Fritsø jernverk (nedlagt 1868) og Treschow-Fritzøes sagbruk, treforedlingsbedrifter og mølle (nedlagt omkring 2000).

Navnet er trolig etter slekten Lange, som ervervet området på 1600-tallet og anla den tidligste industrien langs Farriselva. Navnet forekommer i kildene første gang i 1670.

Kart

Langestrand
Langestrand
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg