Karen Holmsen

Faktaboks

Karen Holmsen
Karen Antonette Johanne Holmsen
Født
6. juni 1832, Christiania (nå Oslo)
Død
17. januar 1912, Kristiania (nå Oslo)

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Karen Holmsen
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Karen Holmsen (mezzosopran) var en av de første norsk sangerne som tok profesjonell utdannelse og fikk en internasjonal operakarriere. Hun studerte blant andre med sangpedagogene Pierre-Francois Wartel i Paris og Pauline Viardot-Garcia i Baden-Baden.

Holmsen debutert i Christiania (Oslo) i 1863 til svært god kritikk og opptrådte på de store operahusene i Tyskland, Polen, Frankrike og Italia og ble spesielt berømmet for sitt dramatiske talent. Hennes glansrolle var som Ortrud i Richard Wagners Lohengrin. Norge hadde ingen operahus å by på, men hun deltok i en rekke operaoppsetninger ved Christiania Theater og var mye på turné rundt om i landet.

Holmsen var kjent for sitt store stemmemessige register som strakk seg fra dyp alt til sopran, noe som også ble hennes problem etter hvert. Da stemmen gradvis mistet fleksibiliteten hun var kjent for, gikk det nedover med engasjementene.

I 1880 trakk hun seg tilbake og giftet seg med godseier Peter Ferdinand Fischer i Drøbak. Hun tilbrakte de siste årene av sitt liv i Kristiania.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg