Jo større en dråpe er, jo mer deformeres den på grunn av gravitasjonskrefter.

Kapillarlengde er en karakteristisk lengde som sier noe forholdet mellom overflatekrefter og gravitasjonskrefter på væsker. Kapillarlengden Lc er gitt ved \[L_c = \sqrt{ \frac{\gamma }{\rho·g} }\]

Faktaboks

Også kjent som

kapillærlengde

Her er γ overflatespenningen, ρ er massetettheten og g er tyngdens akselerasjon.

For en dråpe vann med ρ=1000 kg/m3 og γ=72 N/m, finner vi Lc=2.7 mm. En vanndråpe med diameter mye mindre enn kapillarlengden vil være tilnærmet kulerund, mens en dråpe med diameter mye større enn kapillarlengden vil være sterkt deformert (forflatet).

Blir dråpen for stor, vil den brytes opp. Det er derfor man ikke ser frie vanndråper som har diameter særlig større enn 10 millimeter her på jorden. Dette problemet har man ikke i verdensrommet, der vektløshet gjør at overflatespenningen er sterk nok til å holde sammen dråper som er mye større enn de man observerer på jorden.

Det viser seg at kapillarlengden er ganske viktig i alle slags småskala væskesystem, og at så lenge et system er av samme størrelsesorden eller større enn Lc, må man ta hensyn til tyngdekrefter, ikke bare overflatespenning.

For små systemer som er mye mindre enn kapillarlengden, kan man ofte se bort fra tyngdekraften.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg