Kanhave kanal

Artikkelstart

Den omlag 500 meter lange og 11 meter brede Kanhave-kanalen i Danmark som i vikingtiden forbandt Stavns Fjord med Kattegat ved Mårup Vig, er et av den danske vikingtidens største ingeniørarbeider, og vitner om sentralisert makt og samfunnseskpansjon som foregikk på slutten av jernalderen og vikingtiden (750 - 1050 evt).

Kanhavekanalen har vært undersøkt gjentatte ganger. Første gang i 1960 hvor en utgravningsgrøft viste at kanalen var fra vikingtiden. Fram til da hadde man antatt at kanalen stammet fra 1600-tallet og på folkemunne blev den omtalt som «Svenskekanalen.» I 1979 ble byggingen av kanalen datert til år 726, takket være det godt bevarte bolverket som beskyttet kanalen mot sammenrasing.

På grunn av landhevning (omlag 3 meter) og tilsanding er ikke kanalen lenger vannfylt, og på bakgrunn av dette anslås den opprinnelige vanndybden i kanalen til å være mellom 70 centimeter og 1 meter. Omkring 11 000m3 masse ble gravet ut, og gang- og trekkstier ble anlagt langs bredden. Kanalen kan fortsatt tydelig sees i landskapet, selv om de mange sommerhusene nå preger området. Ved kanalen står en minnestein, oppført i 1866 og med teksten «Kultur.» Minnesteinen ble satt opp av godsforvalter Kruse fra Brattingborg i forbindelse med tilplantingen av Nordy Hede, et område som fortsatt er i godsets eie.

Hva som var årsaken til Kanhavekanalens oppførelse er usikkert, men det er nærliggende å anta at den var et militært anlegg for vikingflåten som hørte hjemme i Stavns Fjord. Samsø var en øy midt i det danske riket, og fra et utsiktspunkt (26 meter over havet) på øya Hjortholm kunne hele det omkringliggende havområde overvåkes. Kanalen muliggjorde både hurtig angrep og retrett, og er det eldste kjente maritime anlegg i Danmark. Samsøs strategiske plassering gjorde at sentralmakten kunne kontrollere sjøtransporten og stoppe piratvirksomhet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg