Judit Polgár

Faktaboks

Judit Polgár
Uttale
pˈålga:r
Født
23. juli 1976, Budapest, Ungarn

Artikkelstart

Judit Polgár er en ungarsk sjakkspiller. Hun ble utnevnt til stormester i 1991, til da den yngste gjennom tidene (15 år og 150 dager), og er anerkjent som tidenes sterkeste kvinnelige sjakkspiller. I 2005 var Polgár rangert som nummer 8 i verden, med en rating på 2735. Samme år spilte hun i en turnering om VM-tittelen med sju andre spillere. Polgár var kjent som en angrepsspiller som søkte komplikasjoner og taktisk spill. Hun beseiret 11 tidligere eller nåværende verdensmestere i hurtigsjakk eller klassisk sjakk.

I 2015 la hun opp som profesjonell spiller.

Polgár-familien

De tre Polgár-søstrene Sofia, Judit og Susan, fotografert under en sjakkturnering i New York, 1988
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Polgárs to eldre søstre, Susan Polgár (født 1969) og Zsófia Polgár (født 1974), har også hevdet seg som sterke sjakkspillere. Susan (tidligere Zsuzsa) er stormester (fra 1991) og var i en periode den nest høyest rangerte kvinne bak sin søster Judit. Hun var verdensmester for kvinner 1996–1999. Zsófia er internasjonal mester.

Faren til de tre søstrene, László Polgár, er en sjakktrener og utdanningspsykolog som mener at genier kan skapes. I det som var et svært omstridt, og samtidig svært vellykket eksperiment, oppdro han ensidig sine barn fra fireårsalderen til å bli gode sjakkspillere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg