Faktaboks

James Watson

James Dewey Watson

Uttale
wˈåtsn
Født
6. april 1928, Chicago, Illinois, USA
James Watson

James Watson er en amerikansk biokjemiker, som sammen med Francis Crick og Maurice Wilkins ble tildelt Nobelprisen for fysiologi og medisin 1962 for oppdagelsen av DNA-molekylets struktur. Han bidro også i human genomprosjektet.

Arbeid med DNA-molekylet

Etter å ha arbeidet en kort tid ved Universitetet i København, hvor han bestemte seg for å forske på DNA, kom han til Cavendish Laboratories i 1951. Der traff han Francis Crick og Rosalind Franklin, og de benyttet røntgenteknikker for å bestemme DNA-molekylets struktur.

Våren 1953 oppdaget Watson de essensielle komponentene av DNA – fire organiske baser som var koblet i bestemte par. Denne oppdagelsen gjorde det mulig for Watson og Crick å konstruere en modell for DNA. De fikk, sammen med Maurice Wilkins som var leder av laboratoriet, Nobelprisen for fysiologi og medisin 1962.

Watson har også utgitt læreboken The Molecular Biology of the Gene (1965) og The Double Helix (1968, norsk oversettelse Dobbeltspiralen).

Akademisk karriere

Watson var professor ved Harvard University, Massachusetts, USA, 1956–1976, og leder av det biologiske forskningslaboratoriet i Cold Spring Harbor på Long Island, New York i 1968. I årene 1988–1992 var han tilknyttet Department of Energy og National Institute of Health, USA, hvor han deltok i human genomprosjektet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg