Faktaboks

Hieronymus Bosch

Jeroen van Aeken; signerte og blir i Nederland kalt Jeroen Boschca.

Uttale
bås
Født
1450, 's-Hertogenbosch
Død
1516
Hieronymus Boschs malerier er befolket av allslags uhyrer, fantasikombinasjoner og djevler.

Artikkelstart

Hieronymus Bosch var en nederlandsk maler. Med sin fantasirikdom gav Bosch storslagne synteser av senmiddelalderens moralske verdensoppfatning og av menneskenes ondskap. Hans maleri, som bæres av inngående naturalisme, mystikk og barokk fantasi, er befolket av allslags uhyrer, fantasikombinasjoner og djevler.

Det som gir Boschs bilder den helt spesielle karakter, er den uuttømmelige rikdom av kombinasjoner av mennesker og dyr, dyr og gjenstander, for eksempel en kanin med nonnehette, menneskeben og kvister til hender. Foruten drømmesyner har han malt bibelske bilder og sterkt realistiske genrescener, gjerne av satirisk karakter.

Bosch er malerisk utgått fra brødrene van Eyck, men hans tyntflytende strøk har en mørkere og mer glødende intensitet. Blant hans hovedverker kan nevnes Lystenes hage, Kongenes tilbedelse, foruten hans mange «diablerier». Bosch er med å danne overgangen fra det nederlandske middelaldermaleri, og ved sine genremotiver står han som forløper for Pieter Brueghel den eldre og det nederlandske genremaleri. Han er best representert i Madrid. Filip 2 samlet ivrig på hans bilder.

I kraft av sine groteske kombinasjoner ble han en inspirasjonskilde for surrealistene med deres naturalistiske forvrengningsillusjoner. Den symbolske betydning i Boschs maleri har vært meget diskutert; sannsynligvis skal vi ikke legge for mye i hans fantasilek, vi vet blant annet at Filip 1 av Spania bestilte arbeider av ham for sin fornøyelses skyld.

Lystenes hage fra 1495–1505 er blant Hieronymus Bosch´ hovedverker, Prado-museet.
Av .

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Koldeweij, Jos m.fl.: Hieronymus Bosch : the complete paintings and drawings, 2001, isbn 0-8109-9064-4
  • Linfert, Carl: Hieronymus Bosch, 1979, isbn 82-05-11566-4

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg