Jacques Tits er en fransk matematiker som fikk Abelprisen i 2008. Hans publikasjoner inneholder en utrolig mengde grunnleggende og banebrytende matematiske ideer, noe som gjør ham til en av de mest innflytelsesrike og originale matematikere i vår tid.

Tits viste seg tidlig å være en matematisk begavelse. I 3-årsalderen kunne han utføre alle aritmetiske operasjoner, han bestod opptakseksamenen til Friuniversitetet i Brussel da han var 14 år og fikk sitt doktorat da han var 20 år gammel.

Tits var professor ved Friuniversitetet i Brussel i 1962–1964 og professor ved universitetet i Bonn fra 1964 til han i 1973 flyttet til Paris, hvor han fikk et professorat i gruppeteori ved Collège de France. Tits hadde dette professoratet til han gikk av i 2000 og har siden vært professor emeritus.

Jacques Tits har vært medlem av det franske Académie des Sciences siden 1974. I 1992 ble han valgt til utenlandsk medlem av National Academy of Sciences i USA og American Academy of Arts and Sciences. I tillegg er han medlem av vitenskapsakademier i Nederland og Belgia.

Han har fått tildelt æresdoktorater fra universitetene i Utrecht, Ghent, Bonn og Leuven og har mottatt en rekke priser. Sammen med John Thompson mottok han Abelprisen i 2008 for deres fremragende prestasjoner innenfor algebra, og særlig for utformingen av moderne gruppeteori.

Tits ble slått til ridder av den franske æreslegion, Chevalier de la Légion d'Honneur, i 1995, og han fikk den franske fortjenestemedaljen, l'Ordre National du Mérite i 2001.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.