Jacques Tits

Faktaboks

Jacques Tits
Født
1930, Belgia
fransk statsborger fra 1974

Artikkelstart

Jacques Tits er en fransk matematiker som fikk Abelprisen i 2008. Hans publikasjoner inneholder en utrolig mengde grunnleggende og banebrytende matematiske ideer, noe som gjør ham til en av de mest innflytelsesrike og originale matematikere i vår tid.

Tits viste seg tidlig å være en matematisk begavelse. I 3-årsalderen kunne han utføre alle aritmetiske operasjoner, han bestod opptakseksamenen til Friuniversitetet i Brussel da han var 14 år og fikk sitt doktorat da han var 20 år gammel.

Tits var professor ved Friuniversitetet i Brussel i 1962–1964 og professor ved universitetet i Bonn fra 1964 til han i 1973 flyttet til Paris, hvor han fikk et professorat i gruppeteori ved Collège de France. Tits hadde dette professoratet til han gikk av i 2000 og har siden vært professor emeritus.

Jacques Tits har vært medlem av det franske Académie des Sciences siden 1974. I 1992 ble han valgt til utenlandsk medlem av National Academy of Sciences i USA og American Academy of Arts and Sciences. I tillegg er han medlem av vitenskapsakademier i Nederland og Belgia.

Han har fått tildelt æresdoktorater fra universitetene i Utrecht, Ghent, Bonn og Leuven og har mottatt en rekke priser. Sammen med John Thompson mottok han Abelprisen i 2008 for deres fremragende prestasjoner innenfor algebra, og særlig for utformingen av moderne gruppeteori.

Tits ble slått til ridder av den franske æreslegion, Chevalier de la Légion d'Honneur, i 1995, og han fikk den franske fortjenestemedaljen, l'Ordre National du Mérite i 2001.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg