Faktaboks

Jacques Tits
Født
12. august 1930, Uccle, Belgia
Levetid - kommentar
fransk statsborger fra 1974
Jacques Tits, 2008
Jacques Tits, 2008
Av /𝒲.
Lisens: CC BY 3.0

Jacques Tits er en fransk matematiker som fikk Abelprisen i 2008. Hans publikasjoner inneholder en utrolig mengde grunnleggende og banebrytende matematiske ideer, noe som gjør ham til en av de mest innflytelsesrike og originale matematikere i vår tid.

Tits viste seg tidlig å være en matematisk begavelse. I treårsalderen kunne han utføre alle aritmetiske operasjoner, han bestod opptakseksamenen til Friuniversitetet i Brussel da han var 14 år og fikk sitt doktorat da han var 20 år gammel.

Tits var professor ved Friuniversitetet i Brussel fra 1962 til 1964 og professor ved universitetet i Bonn fra 1964 til han i 1973 flyttet til Paris, hvor han fikk et professorat i gruppeteori ved Collège de France. Tits hadde dette professoratet til han gikk av i 2000 og har siden vært professor emeritus.

Jacques Tits har vært medlem av det franske Académie des Sciences siden 1974. I 1992 ble han valgt til utenlandsk medlem av National Academy of Sciences i USA og American Academy of Arts and Sciences. I tillegg er han medlem av vitenskapsakademier i Nederland og Belgia.

Han har fått tildelt æresdoktorater fra universitetene i Utrecht, Ghent, Bonn og Leuven og har mottatt en rekke priser. Sammen med John Thompson mottok han Abelprisen i 2008 for deres fremragende prestasjoner innenfor algebra, og særlig for utformingen av moderne gruppeteori.

Tits ble slått til ridder av den franske æreslegion, Chevalier de la Légion d'Honneur, i 1995, og han fikk den franske fortjenestemedaljen, l'Ordre National du Mérite i 2001.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg