Jørund (norsk erkebiskop)

Faktaboks

Jørund
Død
1309

Artikkelstart

Jørund var en norsk geistlig som var erkebiskop fra 1287 til sin død.

Jørund ble valgt til biskop i Hamar i 1285 og utnevnt ved pavelig provisjon til erkebiskop i Nidaros i 1287. Jørund lå som erkebiskop i langvarig strid med korbrødrene sine (domkapitlet). Både konge og pave måtte megle. Korbrødrene fikk i hovedsak medhold, og Jørund gav seg under kongens vern og ble hans jarl.

I forhandlinger med kongen gav Jørund opp mange kirkekrav som Jon Raude hadde hevdet med styrke. Hvor omfattende tilbaketoget var, er omstridt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Christian Bickel

Artikkelen om erkebiskop Jørund sier at han døde i 1309.
I Diplomatarium Norvegicum er det et brev datert 13.01.1310 (I, 124): Kong Haakon Magnusson opphever Jarlevärdigheten, Hans Broder Kong Eirik og Pavens Vidende og Bifald hadde invitert Erkebiskop Jörund mottak, sammen med avskaffer for Fremtiden den Hyldingsed, Erkebispen som Fölge deraf Haven Svoret Kongen.

Sikkert var han ikke død ennå.
christian.bickel@t-online.de

svarte Ida Scott

Hei! Takk for kommentar. Antar det er dette diplomet du sikter til: https://www.dokpro.uio.no/perl/middelalder/diplom_vise_tekst_2016.prl?b=126&s=n&str=. Uten at jeg har inngående kjennskap til dette, vil jeg tro at Jørunds jarleverdighet kan ha blitt opphevet etter hans død, slik at diplomet ikke uten videre er noe bevis på at erkebiskopen var i live i 1310. Norsk biografisk leksikon oppgir hans dødsdato til 11. april 1309, uten at det kommer frem av artikkelen hva som er kilden for dette. Regner med at vår fagansvarlig Per Norseng kan svare bedre på spørsmålet ditt. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

skrev Per Norseng

Jeg har prøvd å svare, men svaret er visst ikke registrert. Uansett: Det aktuelle dokumentet forutsetter ikke at Jørund var i live ved utstedelsen, det slår bare fast at (senere) erkebiskoper ikke skal knyttes til kongemakten på samme måte som Jørund hadde vært, dvs. gjennom jarleverdighet og tilhørende troskapsløfte, slik Ida også har oppfattet det.

Vennlig hilsen,

Per

skrev Audun Dybdahl

Min kilde for å si at Jørund døde 11.04.1309 er O. Kolsrud: Den norske Kirkes Erkebiskoper og Biskoper i Diplomatarium Norvegicum bd. XVII. Tillæg 205.
MVH Audun Dybdahl

svarte Ida Scott

Tusen takk, Audun!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg