IXV - romferge

Illustrasjon av IXV under tilbakevendingen.
IXV heises om bord i redningsfartøyet etter den vellykkede prøveferden i suborbital bane 11. februar 2015. Landingen fant sted i Stillehavet like vest for Galapagos-øyene.

IXV, betegnelse på ganske lite, ubemannet romfartøy brukt av den europeiske romorganisasjonen ESA som ledd i arbeidet med å utvikle et fremtidig, gjenbrukbart transportsystem.

Faktaboks

også kjent som:

Intermediate eXperimenteal Vehicle

IXV er formet som et løftskrog-fartøy med flat underside og buet overside, og har altså ikke vinger. Styring og stabilisering oppnås med små rakettmotorer i rommet og to skrogflaps på undersiden bak i atmosfæren.

På en suborbital ferd 11. februar 2015 ble først og fremst tilbakevendingsegenskapene prøvet. Fartøyet ble skutt opp fra den europeiske basen ved Kourou i Fransk Guyana med en Vega bærerakett. Separasjon skjedde i en høyde av 340 km, og IXV fortsatte til 412 km før fartøyet på vei nedover møtte atmosfæren i 120 km med en hastighet på 7,5 km/s, omtrent den samme som ved tilbakevending fra en lav jordbane. Overflatetemperaturen var forventet å komme opp i ca. 1700 grader C, og ble målt på over 300 punkter.

I siste omgang ble et fallskjermsystem benyttet for å redusere hastigheten, og landing fant sted i Stillehavet like vest for Galapagos-øyene. Oppblåste ballonger sørget for at fartøyet holdt seg flytende til det kunne heises om bord i et redningsfartøy.

Innsamlede data ble i første omgang tilført PRIDE (Programme for Reusable In-Orbit Demonstrator for Europe).

IXV
Lengde 5,0 meter
Bredde 2,2 meter
Høyde 1,5 meter
Oppskytningsvekt 1900 kilogram

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg