Holmes

Artikkelstart

Holmes er en komet som var synlig med det blotte øyet 24. oktober 2007, da den hadde utbrudd; den mest lyssterke det siste tiåret. To dager tidligere var kometen 40 000 ganger svakere enn de svakeste stjernene som kan sees med det blotte øyet. 1. november, da den var på sitt største, var den sju ganger større enn Jupiter. Selve kometkjernen antas å være om lag 3,4 kilometer i diameter. Avstanden til Jorden var rundt 240 millioner kilometer, det vil si 1,5 ganger Jordens avstand til Solen.

Faktaboks

Også kjent som
Komet 17P/Holmes

Komet Holmes er en såkalt periodisk komet. Den har en bane som bringer den inn i solsystemet med jevne mellomrom (perioden er knapt sju år).

Holmes hadde ingen klassisk komethale. Den første uken etter utbruddet hadde den riktignok utviklet en diffus hale som kunne observeres i infrarødt lys og avbildes på fotoopptak med lang eksponeringstid. Men denne halen hadde ikke riktig retning, det vil si bort fra Solen. Den 8. november 2007 falt halen av.

Komet Holmes ble oppdaget 6. november 1892 av den britiske amatørastronomen Edwin Holmes (1838–1918) i London, og kometen er følgelig oppkalt etter ham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg