Helene Knoop ved staffeliet
Foto fra 2007.
Helene Knoop ved staffeliet
Av /Scanpix.

Helene Knoop er en norsk maler. Mellom 1998 og 2000 var hun elev og assistent hos Reidar Finsrud, og i 2000-2003 elev av Odd Nerdrum.

Knoop tilhører gruppen figurative kunstnere i Norge som kaller seg selv kitsch-malere, basert på Nerdrums fortolkning av maleri- og skulpturtradisjonen. Flere av hennes motiver er klart påvirket av Nerdrumskolen, men hennes maleri skiller seg ut gjennom klare assosiasjoner til italiensk renessanse- og barokkunst. I sine selvportretter viser hun oss sterk indivualitet og fortolker den italienske renessansetradisjonen på nye måter.

Knoop har vært en av hovedpersonene bak Kitsch-biennalen og har hatt flere separatutstillinger (blant annet Galleri Trafo i 2009 med utstillingen «De Ni Muser» og Trygve Lie Gallery (2007) med utstillingen «Deja Vú»). I tillegg kommer en lang rekke kollektivutstillinger (blant annet Edvik Konsthall i 2009, Knapperud Konsthall i 2009, Bærum Haus der Kunst i München i 2005, Solli Brug i 2004, Haugar Vestfold Kunstmuseum i 2002).

Hun var dessuten Festspillutstiller i Nesbyen i 2007. Hun er representert i samlinger i Norge, Sverige, England, Italia, Nicaragua og USA.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Odd Nerdrum, Hva er Kitsch, 2000

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg