Faktaboks

Hasina Wajed

Hasina Wazed

Sheikh Hasina

Født
28. september 1947
Hasina Wajed
Hasina Wajed var, sammen med en søster, den eneste som overlevde da Rahman-familien ble massakrert under et militærkupp i 1975. Deretter overtok hun ledelsen av partiet Awami-ligaen. Hun var statsminister i perioden 1996–2001 og igjen fra 2009. Wajed har fått mye velvilje på grunn av at landets raskt voksende økonomi, men fikk også kritikk på grunn av menneskerettighetsbrudd.
Av /NTB Scanpix.

Hasina Wajed er en bangladeshisk politiker som representerer partiet Awami-ligaen. Hun er statsminister i Bangladesh fra 2009, og var også statsminister fra 1996 til 2001

Bakgrunn

Hasina er datter av frigjøringslederen Mujibur Rahman. Hun var, sammen med en søster, den eneste som overlevde da Rahman-familien ble massakrert under et militærkupp i 1975. Deretter overtok hun ledelsen av partiet Awami-ligaen. Hasina ble arrestert en rekke ganger som opposisjonsleder under Mohammad Ershads diktatoriske regime (1981–1990). Hasina var statsminister i perioden 1996–2001.

Politikk

Hasinas parti vant valget høsten 2008, og hun overtok som statsminister i 2009. Hun ble gjenvalgt for en ny periode i 2014, etter et valg preget av store uroligheter, boikott fra opposisjonen og lav valgoppslutning (20 prosent).

Hasina stilte i 2018 til gjenvalg, og hennes regjeringskoallisjon fikk flertall. En rekke opposisjonspolitkere, inkludert opposisjonsleder Khaleda Zia, ble fengslet i en valgkamp preget av vold og opptøyer. Hasina har fått mye velvilje på grunn av at landets raskt voksende økonomi, men fikk også kritikk på grunn av menneskerettighetsbrudd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg