Awami-ligaen

Artikkelstart

Awami-ligaen, folkets parti, politisk parti i Bangladesh. Partiet ble i 1949 grunnlagt av bondelederen Bhashani som bengalernes opposisjonsparti i den pakistanske perioden. Målet var bengalsk selvstyre i Øst-Pakistan. I 1957 overtok Mujibur Rahman ledelsen av partiet.

Faktaboks

Uttale
awˈami-ligaen

Partiet vant en overveldende seier ved det første valget i Pakistans historie i 1970, med krav om økt bengalsk selvstyre. Under den påfølgende krigen mot det pakistanske styret, dannet lederne av partiet en eksilregjering i India. Da Bangladesh fikk sin selvstendighet i desember 1971 ble Awami-ligaen det første regjeringspartiet i landets historie. I august 1975 ble statsminister Mujibur Rahman avsatt ved et kupp og deretter drept.

Partiet ble oppløst etter mordet på Mujibur, men ble siden reorganisert og ledet av hans datter, Hasina Wajed.

Etter at parlamentarismen ble gjeninnført i 1990-årene ble Awami-ligaen et av de største partiene i Bangladesh. Ideologisk står partiet for sekularisering og bengalsk nasjonalisme, basert på bengalsk kulturarv og det bengalske språk.

Motsetningene er store mellom Awami-ligaen og Bangladesh' nasjonalistparti (BNP), som er de to største partiene og som har vekslet på å ha makten i Bangladesh. Politikken til de to partiene er ikke så forskjellig som rivaliseringen skulle tilsi: Awami-ligaen er mer liberalt og sekulært, det vil si mindre opptatt av religionens plass i politikken. Awami-ligaen har tradisjonelt også vært mer positivt innstilt til India, mens BNP har støttet Pakistan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg