Halldor Hjerleid, født i Dovre, Oppland, norsk malermester og grunnlegger av Hjerleids Husflidsskole på Dovre, en skole som har hatt stor betydning for treskjæringskunsten i Gudbrandsdalen.

15 år gammel begynte han i lære hos malermesteren, billedekunstneren og teatermaleren Ferdinand Gjøs i Christiania. Han ble mester og startet eget firma 1847. I 1850 ble han engasjert som malermester ved marinens hovedverft i Horten, her tok han initiativ til å få opprettet et portrettgalleri over alle kommandørene og admiralene i marinen. På gården Frydenhaug i Drammen dekorerte han et rom på en måte som minner mye om Flintoes Fugelværelset på Slottet i Oslo.

På sine reiser rundt i landet registrerte han at det gamle håndverket var i tilbakegang, og han og kona Randine stiftet derfor et legat på 40 000 kroner, og av rentene av dette skulle det opprettes og drives en «håndgjerningsskole» i hjembygda. Skolen kom i gang 1886, og det ble fra starten av holdt kurs for snekkere og skomakere. Det samme året som skolen kom i gang, hadde Kunstindustrimuseet i Kristiania opprettet en treskjærerskole på Lesja med Hans Lindsø som lærer. Denne flyttet året etter til Dovre, og de to skolene ble formelt slått sammen i 1903 med Lindsø som lærer i treskjæring. Senere virket flere av landets beste treskjærere som lærere ved skolen, og den fikk etter hvert mye å si for videreføringen av den tradisjonelle treskjærerkunsten både i Gudbrandsdalen og ellers i landet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.