Halldor Hjerleid

Faktaboks

Halldor Hjerleid
Født
13. april 1821, Dovre, Oppland
Død
2. mars 1888, Horten (no Borre), Vestfold

Artikkelstart

Halldor Hjerleid, født i Dovre, Oppland, norsk malermester og grunnlegger av Hjerleids Husflidsskole på Dovre, en skole som har hatt stor betydning for treskjæringskunsten i Gudbrandsdalen.

15 år gammel begynte han i lære hos malermesteren, billedekunstneren og teatermaleren Ferdinand Gjøs i Christiania. Han ble mester og startet eget firma 1847. I 1850 ble han engasjert som malermester ved marinens hovedverft i Horten, her tok han initiativ til å få opprettet et portrettgalleri over alle kommandørene og admiralene i marinen. På gården Frydenhaug i Drammen dekorerte han et rom på en måte som minner mye om Flintoes Fugelværelset på Slottet i Oslo.

På sine reiser rundt i landet registrerte han at det gamle håndverket var i tilbakegang, og han og kona Randine stiftet derfor et legat på 40 000 kroner, og av rentene av dette skulle det opprettes og drives en «håndgjerningsskole» i hjembygda. Skolen kom i gang 1886, og det ble fra starten av holdt kurs for snekkere og skomakere. Det samme året som skolen kom i gang, hadde Kunstindustrimuseet i Kristiania opprettet en treskjærerskole på Lesja med Hans Lindsø som lærer. Denne flyttet året etter til Dovre, og de to skolene ble formelt slått sammen i 1903 med Lindsø som lærer i treskjæring. Senere virket flere av landets beste treskjærere som lærere ved skolen, og den fikk etter hvert mye å si for videreføringen av den tradisjonelle treskjærerkunsten både i Gudbrandsdalen og ellers i landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg