HGH er en norsk rootsduo som ledes av norskamerikaneren Martin Hagfors.

HGH ble dannet som en trio i 1999, da initialene sto for Hagfors-Gebhardt-Haugen. De besto da av Martin Hagfors (leder for Home Groan), Håkon Gebhardt (trommeslager i Motorpsycho) og Lars Haavard Haugen (gitarist i Hellbillies).

Haugen var med på debutalbumet Pignoise (2000), men måtte slutte like etter utgivelsen fordi han ikke hadde tid til HGH. Hagfors (vokal, gitar) og Gebhardt (banjo, gitar, vokal) fortsatte som duo og å spille det de kaller trashgrass – en blanding av bluegrass, americana og alternativ country. Platene og konsertene deres var preget av humor, rare perkusjonsinstrumenter og sære fortellinger om duoens åndelige leder Father Seb. HGH ga ut albumene Trash Grass & Love Songs (2001), Seb's Hotel (2003), Miracle Working Man (2004) og All The Men In Dresses (2007). De ble oppløst vinteren 2015.

HGH har i flere år turnert med forestillingen Meg og kammeraten min på barneskoler og i barnehager i regi av Rikskonsertene og Den kulturelle skolesekken. I 2012 kom musikken på plate, Det e’kke bra før det er dårlig. Oppfølgeren Ostepop (2015) ble nominert til Spellemannprisen. I mars 2015 sluttet Gebhardt. Hans erstatter Erik Johannessen, som også er medlem av Jaga Jazzist, spilte på tredjealbumet Gjenta-jenta (2016) og Snydelig (2017), som ble innspilt med Kringkastingsorkestret og nominert til Spellemannprisen. I 2017 kom også Håkon Hoffart og Martin Hagfors' barnebok Ta det som en ferie!.

Hagfors og Johannessen kalte seg Mr. E & Me på New Orchestral Hits 4 Kids (2019) og Skjeldne skjell (2020).

Gebhardt ga ut soloalbumet Gebhardt Plays With Himself i 2000, og sluttet i Motorpsycho i 2005. I 2022 utga han Geb Heart.

Hagfors ga i mai 2024 ut det engelskspråklige poprockalbumet London Dry sammen med Aslag Haugen fra Hellbillies.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg