Gyda Westvold Hansen

Faktaboks

Gyda Westvold Hansen
Født
20. april 2002, Dalsbygda, Os kommune
Gyda Westvold Hansen ble tidenes første verdensmester i kombinert for kvinner. Her etter en seier i kontinentalcupen i Østerrike i 2020.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Gyda Westvold Hansen er en norsk kombinertløper som ble tidenes første verdensmester i kombinert for kvinner da hun vant i Oberstdorf i 2021. Hun ble også verdensmester for junior i 2021. I norgesmesterskapet i kombinert for kvinner er hun mestvinnende med sine seks individuelle NM-gull. Westvold Hansen representerer IL Nansen og er søskenbarn med Therese Johaug.

Karriere

Gyda Westvold Hansen har tatt medalje i alle individuelle NM som har blitt arrangert for kvinner (per 2021). I det første norgesmesterskapet i 2016 tok hun bronse som 13-åring. I 2018 gikk hun til topps ved å vinne normalprogrammet (normalbakke + 5 km langrenn). Hun forsvarte denne tittelen i 2019, 2020 og 2021.

I desember 2018 vant Westvold Hansen Norges første internasjonale seier i kombinert for kvinner da hun vant et renn i kontinentalcupen i Park City, USA.

I verdensmesterskapet for junior tok hun individuelt gull i 2021 og sølv i 2019 og 2020. Hun ble nummer to i tidenes første offisielle verdenscuprenn i kombinert for kvinner i Ramsau i desember 2020, et renn som ble sesongens eneste på grunn av koronaviruspandemien.

VM-gull i Oberstdorf

I 2021 var kombinert for kvinner for første gang med på programmet i VM på ski. Kombinertkomiteen i Norges Skiforbund var aktive i arbeidet med å fremme øvelsen internasjonalt. Gyda Westvold Hansen vant den historiske første gullmedaljen etter hopping i normalbakken og 5 kilometer langrenn, foran de norske søstrene Mari og Marte Leinan Lund. Totalt 31 løpere deltok fra 10 nasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg