Girls er en amerikansk drama- og komiserie fra 2012-2017 som følger den unge skribenten Hannah Helene Horvath og hennes omgangskrets i New York. Serien er skapt og skrevet av Lena Dunham, som også portretterer Hannah Horvath. Girls gikk i seks sesonger og var fra starten en omdiskutert og innflytelsesrik serie. Særlig ble seriens realistiske, og tidvis lite flatterende, skildringer av ulike kvinnelige karakterer trukket frem som nyskapende. Girls hadde dessuten en underliggende feministisk tone, som var sjelden for en så stor fjernsynssatsning.

Handling

Hannah Horvath er en jente i 20-årene som har flyttet fra middelklasselivet i en småby i Michigan til Brooklyn i New York. Hun er en talentfull skribent, men samtidig umoden og uselvstendig. Girls tar utgangspunkt i at hennes foreldre slutter å bistå henne økonomisk, noe som er et hardt slag for Hannah. Serien følger hennes nærmeste omgangskrets, som blant annet består av vennene Marnie Marie Michaels (Allison Williams), Jessa Johansson (Jemima Kirke), Shoshanna Shapiro (Zosia Mamet) og Raymond Ploshansky (Alex Karpovsky), samt ekskjærestene Adam Sackler (Adam Driver) og Elijah Krantz (Andrew Rannells).

Produksjon

Filmingen av Girls startet i 2011, mens første sesong ble sendt på HBO året etter. Det kom så en årlig sesong frem til avslutningen i 2017. Girls-skaper Lena Dunham uttrykte et klart ønske om å portrettere en del av den kvinnelige befolkningen som aldri ble vist i populære fjernsynsserier. I tillegg til Lena Dunham er Judd Apatow produsent og Jennifer Konner hovedmanusforfatter og produsent.

Priser og anmeldelser

Girls ble i hovedsak svært godt mottatt, og spesielt de to første og den avsluttende sesongen fikk gode kritikker. Serien portretterer unge kvinner som er privilegerte, men som samtidig ikke helt får ting til å stemme, på en måte som mange fant realistisk, underholdende og ærlig. Girls har vunnet flere prestisjetunge Emmy- og Golden Globe-priser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg