Gillian Welch er en sanger og låtskriver fra USA. Sammen med gitaristen David Rawlings utgjør hun en duo som gir ut musikk under navnet 'Gillian Welch'. Welch' musikk kan betegnes som roots, mer spesifikt som en form for neo-tradisjonell amerikansk folk eller alternativ country.

Gillian Welch ble tidlig interessert i musikken til klassiske country- og bluegrassgrupper som The Stanley Brothers, The Delmore Brothers og The Carter Family. Duoen har også latt seg inspirere av storheter som Bob DylanNeil Young og Willie Nelson.

Etter at Welch og Rawlings møtte hverandre og begynte å spille sammen på Berklee College of Music i Boston, flyttet de til Nashville for å spille der. De fikk etter hvert platekontrakt ved hjelp fra produsenten T-Bone Burnett, og ga ut sitt første album, Revival, i 1996. Etter dette har det kommet fire til: 

  • Hell Among the Yearlings, 1998
  • Time (The Revelator), 2001
  • Soul Journey, 2003
  • The Harrow & The Harvest, 2011

The Harrow & The Harvest nådde sjuendeplass på VG-lista og lå der i ni uker.

Gillian Welch har også hatt gjesteopptredener på ulike samleplater og på lydspor til filmer som Hestehviskeren (1998) og Oh, brother, where art thou? (2000). Tidligere uutgitte opptak ble lansert i 2016 på Boots No. 1: The Official Revival Bootleg (2016). 

Karakteristisk for Welch og Rawlings' musikk er akustisk instrumentering, ofte med bruk av kun gitarer og vokaler. Måten de benytter seg av en enkel låtoppbygging på, og tematiserer død, lidelse, fattige arbeidere, lovløse og kriminelle i tekstene sine, samsvarer i stor grad med den tradisjonelle, nordamerikanske, rurale country- og folk-musikken.

Referansepunktet til Gillian Welch er gjerne musikken fra Appalachene fra tidlig 1920-tallet og de såkalte «dust bowl»-balladene fra 1930-tallet. Samtidig er de tette harmoniene i vokalen og David Rawlings' oppfinnsomme og dristige gitarspill med på å danne et nyskapende og originalt uttrykk. 

Rawlings har utgitt to album under navnet Dave Rawlings Machine: A Friend Of A Friend (2009) og Nashville Obsolete (2015). I 2017 kom han med nok et soloalbum, der Welch var mye involvert: Poor David's Almanack.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.