Coen-brødrene

Regissørbrødrene Joel (til venstre) og Ethan Coen under innspillingen av filmen O Brother, Where Art Thou(2000).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Joel (f. 29.11.1954) og Ethan Coen (f. 21.09.1957), filmregissører, manusforfattere og produsenter fra Minnesota, USA.

Faktaboks

Uttale
kˈouən

Brødrene debuterte med kriminalfilmen Blood Simple (1984), fulgte opp med den satiriske komedien Raising Arizona (Arizona junior, 1987), om et barnløst ektepar som kidnapper et barn og Miller's Crossing (1990), et stilisert og brutalt gangsterdrama med Albert Finney og Gabriel Byrne. De vant Gullpalmen under Filmfestivalen i Cannes for den symbolmettede Hollywood-beretningen Barton Fink (1991), hvor John Turturro gestaltet en manusforfatter med skrivesperre, mens The Hudsucker Proxy (Det store spranget, 1994) med Tim Robbins var en satire over amerikansk «big business», stilistisk inspirert av ekspresjonismen.

Den Oscar-vinnende thrillerkomedien Fargo (1996) hadde Joels ektefelle Frances McDormand i hovedrollen som den handlekraftige politikvinnen Marge Gunderson, mens i The Big Lebowski (1998) gestaltet Jeff Bridges den bowlingspillende og hasjrøykende The Dude, en karakter som i etterkant har oppnådd kultstatus i filmverdenen. Brødrene regisserte deretter George Clooney som utspekulert fange på rømmen i sørstatsfabelen O Brother, Where Art Thou? (2000), Billy Bob Thornton i det svart-hvite krimdramaet The Man Who Wasn't There (2001) og Tom Hanks i en nyinnspilling av The Ladykillers (2004).

Filmatiseringen av Cormac McCarthys roman No Country for Old Men (2007) ble en stor suksess, og vant Oscar-prisen for både beste film og beste regi. Den heseblesende komedien Burn After Reading (2008) og nyinnspillingen av westernkomedien True Grit (2010) fikk laber mottakelse i media, mens portrettet av 1960-tallets musikkmiljø i Greenwich Village i Inside Llewyn Davis (2013 ble hedret med juryens hovedpris i Cannes.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg